GRADIŠKA, 22. januara – Okružen mnoštvom biljaka u svome rasadniku, među kojima su i egzotične, porijeklom iz mnogih zemalja s azijskog i američkog kontinenta, inženjer poljoprivrede u penziji Drago Oljača pravi keramičke vaze.
Drago-Oljaca-Brestovcina-kod-Gradiske

One su svojevrsna umjetnička djela koje otkrivaju Draginu sklonost koju do skora nije iskazivao.

– Kada nemam posla u vrtu, u rasadniku i dvorištu, tada u posebnoj prostoriji, koja služi mojim različitim zanimacijama, pravim vaze. Na ideju sam došao sasvim slučajno. Imao sam gomilu različitih keramičkih pločica koje su ostale nakon građevinskih radova u kući. Nisam htio da ih bacim niti sam imao više potrebu da ih ugrađujem – opisuje Oljača početak svoga interesovanja za umjetnost.

Tada se sjetio da bi keramiku mogao iskoristiti na originalan način.

– Nekako na istom mjestu imao sam odbačene vaze u koje sam sadio biljke, rasadu… Tako sam odlučio da pokušam kreirati novu formu, originalan oblik vazi, da ih ponovo stavim u funkciju. Iskoristio sam ljepilo, izrezao keramiku i počeo postavljati, ređati raznobojne komadiće. U početku nisam imao jasnu ideju kako će to izgledati ali poslije nekoliko dana moje upornosti i želje da uradim nešto novo uspio sam ostvariti svoje umjetničke zamisli, ideje pretvoriti u djela – ohrabren je ovaj inženjer koji je tokom radnog vijeka bio veoma predan poslu za kojeg se školovao.

Odlaskom u penziju, Drago Oljača je svoj svijet obogatio. Cijelo dvorište i okoliš pretvorio je u jedinstven vrt bujnog zelenila, sa mnogo cvijeća, voća i ukrasnog bilja. Sada se upustio u osvajanje novih, maštovitih područja.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Penzionerse dane koristi za umjetnine

– Vaze koristim za cvijeće u svom domaćinstvu ali uvijek poneko dođe te zajedno sa sadnicama kupuje i ove proizvode. Sve što radim, mene ispunjava, čini potpuni smisao penzionerskog života. Zarađujem i po koju marku od svega što radim, naprimjer od medonosnog ili drugih vrsta bilja, a sada i od keramičkih vazni – objašnjava Oljača svoje penzionerske preokupacije.

On sa suprugom živi u Brestovčini kod Gradiške, a povremeno, tokom godine boravi mjesec ili dva kod kćerki i unučadi u Japanu i Americi. I ove posjete, kaže, koristi za nove ideje u kreiranju svoga vrta, redovno donosi sjeme iz kojeg uzgaja sadnice egzotičnih biljaka. U posljednje vrijeme je sve više opsjednut i izradom keramičkih vazi.

Egzotika

Drago Oljača u svom vrtu u Brestovčini uzgaja japanske jabuke, magnolije, ginko, kalikarpu…

Ginko ili japanska lijeska, objašnjava ovaj ljubitelj bilja, je jedinstvena vrsta bez živih i bliskih srodnika. Magnolija raskošnih cvjetova potiče iz sjeverne Amerike i Azije ali se i kod nas “odomaćila”. Kalikarpa je raskošna biljka ljubičastih bobica ili “žbun lijepih plodova”.

Tokom ljeta dominiraju tikve “šef”, nesvakidašnjeg imena čije sjeme je nabavio u Japanu. Tikve najčešće kruškastog oblika, zelene boje sa žutim pjegama, rasprostanjene su svuda oko kuće.

 

 

Strpskainfo/M. Pilipović