ROVINJ, 04. juna – Vatrogasci JVP Rovinj morali su u ponedjeljak oko 15 sati iz jednog automobila da izvuku – zmiju.

“Ljudi su bili parkirani tu kod plaže Cisterna i vidjeli su kako im se zmija zavlači ispod auta i kako je ušla ispod motora. Odmah su nas pozvali” priča Evilijano Gašpić, zapovjednik JVP Rovinj.

Kako je rekao, na intervenciju su otišla dva vatrogasca koja su dignula haubu te su strpljivo i polako izvukli zmiju na sigurno.

Vlasnici automobila vidjeli su kako se zmija zavlači u motorni prostor, a kako vatrogasci nisu znali o kojoj se vrsti radi, ipak su oprezno zavirili ispod haube. Tamo su ugledali zamotanog kravosasa, inače najveću zmiju na evropskim prostorima. Zvijer duža od jednoga metra pažljivo je prvo otpetljana od električnih i drugih kablova i vodova motora za koje se držala, a zatim nepovrijeđena puštena u prirodu.

“Morali su biti oprezni, čekali su strpljivo. Nisu se ustručavali nimalo, hrabro su je primili i izvukli. Zmiju su odmah pustili dalje da ide u prirodu. Radilo se o kravosasu od jedno metar i pol. Znači nije bila otrovna”, dodao je Gašpić.

Kravosas nije zmija otrovnica, veoma je korisna jer tamani štetočine poput miševa i glodara, ali ipak treba se čuvati njegovih zuba, jer ugrizom može da prenese neke bakterije.

(24sata.hr/ Nezavisne)