LAKTAŠI, 04. oktobra – U crkvu brvnaru posvećenu Svetom Nikolaju u Romanovcima kod Gradiške, poslije uspješne restauracije u Zavodu za zaštitu spomenika kulture RS vraćene su stare carske dveri.

Carske-dveri-vracene-na-staro-mesto-foto-Milan-Pilipovic

Petar Jovanović, paroh romanovačko – mašićki rekao je da su znamenite carske dveri restaurirane zahvaljujući pomoći i podršci Ministarstva prosvjete i kulture RS.

– Na dverima su oslikane ikone značajne za vjernike ovog kraja. Vidljivo je na dverima da je više priložnika darivalo jednu ikonu, što je znak da su živjeli oskudno, ali da su bili posvećeni pravoslavnoj vjeri i svojoj crkvi. Time su pokazali jedinstvo i sabornost – kazao je paroh Jovanović naglasivši da su se ispred ovih dveri, prije 114 godina vjenčali Petar Kočić i Milka Vukomanović.

Foto Milan Pilipović/RAs Srbija

 

Romanovački hram koji se nalazi na listi zaštićenih kulturno – istorijskih spomenika BiH renoviran je prije 18 godina i od tada predstavlja centar duhovnog i kulturnog života ovog kraja.

Sačuvan je autentičan izgled crkve, a smatra se da je izgrađena 1745. godine. Postoje i dva predanja o mjestu na kojem je crkva podignuta.

Jedna, da je bilo neko jezerce i kad je narod tražio da gradi crkvu, turske su vlasti dale ovo jezerce. Ljudi su se dali na posao. Muškarci su donijeli kamenje, a žene zemlju u pregačama. Jezero je zatrpano, izgubilo se i premjestilo u susjedno selo Miljeviće.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Paroh Petar Jovanović

Druga pak, da su Turci nakon brojnih molbi okolnih Srba, dozvolili gradnju crkve isključivo u jednom danu, a uveče mjesto gradnje je bilo određeno upravo to jezerce. Kada su srpski neimari tokom jutra poranili graditi, jezerce je preko noći nestalo.

 

– Bilo tako ili drugačije, crkvica je sačuvana. Ona je neprocjenjive važnosti. Postoji mogućnost, da je crkvica podignuta krijući od Turaka u šumi. Na tu pomisao navodi sam ambijent, položaj crkve opkoljen sa tri strane šumom, a i grubi izvođački radovi na građi crkve. Sačuvan je antimis izdan za vrijeme mitropolita Pavla Nenadovića 1749. – 1766. godine, koji se nalazi u riznici eparhije Banjaluke. Sitno urezana cifra 1812. godine na vratima i zapis na dverima 1815. godine najstariji su datumi o njoj – naglašava paroh Jovanović.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

 

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS rekao je da su dveri, vraćene poslije dvadeset godina, važne jer potvrđuju veliku istorijsku i duhovnu ulogu koju romanovačka crkvica ima u ovom kraju i među mještanima cijelog Potkozarja i Lijevče polja.

Kočićeva tkanica

Zorana Malešević, učenica sedmog razreda OŠ “Sveti Sava“ iz Dubrava osvojila je prvo mjesto na literarnom konkursu koji je organizovan u okviru manifestacije „Ideš li rode“. Drugo mjesto pripalo je Milici Đaković, učenici OŠ „Petar Kočić“ iz Nove Topole, a treće Milani Đenadija iz OŠ „Danilo Borković“. Njima je dodjeljena “Kočićeva tkanica”.

 

Srpskainfo