LAKTAŠI, 24.maja – Ove male detalje vidimo svaki dan na predmetima koje koristimo, ali vrlo vjerovatno uopšte ne znamo čemu služe.

Jeste li se ikada pitali čemu služe one male rupice na popularnim tenisicama, starkama? Ili četke na pokretnim stepenicama? Odgovore saznajte u tekstu!

Rupa na dršci lonca
Ova rupa služi za pridržavanje kuhače dok se nešto kuha u loncu. Jednostavno i funkcionalno.

 | Autor : ShutterstockFoto: Shutterstock

Mala zakovica na hlačama
Male zakovice su smještene na djelu hlača koji se najlakše odvaja, a ovako su zaštićene i traju duže bez da se raspadnu.

 | Autor : ShutterstockFoto: Shutterstock

Četke na pokretnim stepenicama
Svake pokretne stepenice na dnu sa strane imaju četke za koje mnogi misle da služe za čišćenje cipela. Njihova glavna funkcija je ipak nešto drugačija. One sprečavaju da odjeća ili pak torbe zapnu u udubinu na kraju stepenica. Takođe, mozgu šalju poruku da se treba udaljiti od krajeva.

 | Autor : ShutterstockFoto: Shutterstock

Rupice na starkama
Naime, kad su se starke tek počele proizvoditi, one su bile namijenjene košarkašima, a dodatne rupice su služile tome da se tenisica može jače stegnuti oko noge, a time bi se povećala stabilnost i smanjila mogućnost ozljeda.

 | Autor : ShutterstockFoto: Shutterstock

Udubljenje na dnu šolje
Služi tome da se voda ne nakuplja na dnu šolje ako je stavite u perilicu suđa, ali i da se mokre šolje ne zalijepe za podmetač.

 | Autor : FacebookFoto: Facebook

Tuševi izvan bolnice
To su tuševi za slučaj nužde. Ako je netko zaliven hemikalijom, samo će povući ručicu i voda će ga zaliti iz tuša i iz špricaljki blizu tla.

 | Autor : Facebook

 

https://www.vecernji.hr/