TUZLA, 17. maja – Tradicionalno maj mjesec obilježava svečani ispraćaj maturanata srednjih škola širom naše države. Jedna generacija učenika, koji iz svojih školskih klupa izlaze sa zvanjem medicinskih tehničara, obilježila je kraj školske godine sa porukama, koje, iako šaljive, nose u sebi i dozu “gorčine”.

maturanti

Posljednji dan nastave obilježili su maturanti Medicinske škole u Tuzli, dobro raspoloženje na licima nisu krili, uz pjesme i pošalice napuštali su učionice sa šaljivim, ali i zabrinjavajućim natpisima na majicama, kojima su dali do znanja da su itekako svjesni da će posao morati tražiti van države u kojoj su se školovali:

“Lakše nam je bilo školu završiti, nego natpis smisliti”, “Jedan izostanak grozi vam opstanak”, “Četiri godine u sali, još uvijek mali”, “On nas je upis'o, on će nas ispisati”, “Naša struka, naša bruka”, “Pelene mijenjam, dnevnice nemam”, “Zovite Angelu, zavšili smo”.

Maturanti Srednje medicinske škole u Tuzli poslali su jasnu poruku bh. društvu nakon što su završili školovanje.

Ova poruka prilično precizno oslikava situaciju u našem društvu kada je riječ o zapošljavanju.”Zovite Angelu, završili smo”, ispisano je bijelim slovima na zelenim majicama.

Maturanti očigledno aludiraju na njemačku kancelarku Angelu Merkel te na sugrađane koji napuštaju BiH i odlaze u inostranstvo u potrazi za poslom. Među njima su i medicinari koji su traženi u Njemačkoj, Austriji i drugim zemljama.

 

Radiosarajevo.ba/Klix.ba