BANJA LUKA, 22. septembra – Obnovljeni Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci biće svečano otvoren danas u 11 časova, nakon što je završen veliki projekat rekonstrukcije, izgradnje i opremanja ove ustanove.

UKC-sjeverno-krilo-foto-S-PASALIC

Ceremoniji zvaničnog puštanja u rad novog Sjevernog krila i rekonstruisanog Centralnog medicinskog bloka najveće zdravstvene ustanove u RS prisustvovaće oko 1.000 zvanica iz cijele Evrope, te Rusije.

Pored najviših zvaničnika Republike Srpske, predviđen je i dolazak zvaničnika iz Srbije, kao i predstavnika i stručnjaka brojnih zdravstvenih ustanova iz Federacije BiH, Srbije, Austrije, Slovenije, Rusije…

Nove prostorije na upotrebu UKC predaje firma „Vamed“, izvođač koji je u prethodne četiri godine vodio cjelokupan projekat.

 

Menadžer ovog projekta ispred Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS Nikola Bojić istakao je za Srpskainfo da je odavno postojala želja da se ovaj projekat ostvari.

– Strateški je sve odlično planirano, a sada to treba i čuvati – ocijenio je Bojić, dodavši da je već u toku i edukacija kadra, kako srednjeg, tako i visokog, za rad u novim tehničkim uslovima, te stručna edukacija u smislu novih operativnih tehnika.

Po njegovim riječima, mnoge klinike su, tokom obnove, napravile “herojski poduhvat”.

– U isto vrijeme morala se raditi rekonstrukcija i liječiti pacijente, što je u medicini velika odgovornost. Zahvalni smo i pacijentima, jer su bili vrlo strpljivi, a i izvođaču koji je pokazao razumijevanje i svoj dio posla izvodio tako da najmanje ometa rad ustanove – kaže Bojić, koji ističe i da je projekat završen u roku, te da nije probijen finansijski okvir od gotovo 84 miliona evra.

 

Srpskainfo