BANJALUKA, 26. jula  – Zgrada Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci 87 godina nakon izgradnje zasijala je večeras novim sjajem poslije rekonstrukcije koja je započeta u ljeto prošle godine, a u koju je uloženo oko tri miliona KM.

67294462_2178566095604790_2076618349768343552_n

Uprava grada Banjaluka tim povodom organizovala je spektakularni koncert svjetski poznatih umjetnika Stefana Milenkovića i Slobodana Trkulje, koji je večeras okupio brojne Banjalučane, turiste i druge posjetioce grada na Vrbasu.

Predsjenik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u obraćanju prisutnima da je završetak obnove i rekonstrukcije Banskog dvora primjer i dokaz da se Banjaluka gradi i razvija u svim pravcima.

“Ponosna sam što sam kao predsjednik Vlade mogla da utičem i uticala da budu izdvojena sredstva da danas budemo svi ponosni što je novi sjaj dobila građevina koja ima veliki značaj za kulturni i društveni život naših stanovnika”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da će biti nastavljena ulaganja u institucije kulture i kulturni život u Republici Srpskoj.

 

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da se koncert dva umjetnika održava pod sloganom “Suprotnosti se privlače”, koji oslikava dva različita žanra kojima se ovi umjetnici bave, ali i slogan pod kojim se Banjaluka kandidovala za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, te napomenuo da se koncert održava i povodom kandidature za ovu značajnu titulu.

 

Radojičić je naglasio da je kandidatura Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine najveći poduhvat koji je grad imao u oblasti kulture, te da je aplikacija završena i da je riječ o kompleksnom poslu koji je rađen od proljeća 2017. godine, kao prijava za evropski projekat.

20190725205222090341

Direktor Kulturnog centra Banski dvor Mladen Matović rekao je novinarima da su stvoreni preduslovi da se počne razmišljati o etapnom saniranju enterijera, te najavio nove projekte kulture u Banskom dvoru.

Koncertu su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, te brojni gosti.

Gradonačelnik Radojičić ranije danas rekao je da su Vlada Republike Srpske i grad Banjaluka obezbijedili tri miliona KM za spoljašnje uređenje Banskog dvora – kompletnu stolariju, fasadu, ukrase, te krov.

“Tokom rekonstrukcije u potpunosti je obnovljena devastirana fasada, krov i stolarija, pridržavajući se strogih konzervatorskih pravila, budući da je riječ o zaštićenom objektu”, rekao je Radojičić.

Banski dvor prvi put svečano je otvoren 8. novembra 1932. godine, a za njegovu izgradnju zaslužan je prvi ban Vrbaske banovine Svetislav Tisa Milosavljević, za čijeg banovanja su izgrađeni i mnogi drugi reprezentativni objekti u Banjaluci.

 

SRNA