LAKTAŠI, 09. januara -Patrijarh srpski Irinej blagoslovio je Republiku Srpsku na prijemu koji je danas, nakon svečane akademije povodom obeležavanja Dana Republike, organizovan u zgradi Vlade RS u Banjaluci.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

– Ako je Gospod sa nama, niko nam ništa ne može – rekao je patrijarh.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov čestitao je građanima Dan RS. Na pitanje novinara “EuroBlica” kako komentariše reakciju Ambasade SAD u BiH koja se protivi obeležavanju Dana RS, Ivancov je odgovorio da se ne mogu negirati činjenice.

– Devetog januara 1992. proglašena je RS.  Do nedavno su i predstavnici međunarodne zajednice i ambasada učestvovali u obeležavanju Dana RS – podsetio je Ivancov.

Foto: Siniša Pašalić / RAS SrbijaDodik i Ivancov

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da proslava 9. januara nije usmerena ni protiv koga.

– To je dan koji ne birate već ga dobijate rođenjem. Ovo je podrška onima koji su imali viziju kada su stvarali Srpsku – rekao je Čubrilović nakon prijema u zgradi Vlade.

Predsednik Južne Osetije Anatolij Bibilov izjavio je da ta republika i RS imaju sličan put i istoriju.

– I mi smo bili vezani za odbranu identiteta nacije. Nažalost, sve je to bilo vezano za rat i uništenje i neshvatanje Zapada onoga što mi želimo. Ali to nas nije zaustavilo; danas je Republika Južna Osetija priznata država. Kao što su Srbi podeljeni na Srbiju i RS tako smo mi podeljeni na Severnu i Južnu Osetiju. I kod nas se vodi politički rat za ujedinjenje naroda – rekao je on.

Južna Osetija je proglasila nezavisnost od Gruzije, koja to ne priznaje. Nezavisnost joj je do sada priznalo 5 država, među kojima i Rusija.

Na prijem su došli skoro svi koji su bili na akademiji u dvorani “Borik”, s tim što prijem bojkotuju predstavnici Saveza za promene.

Svečana akademija

Besedu na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana RS na akademiji u banjalučkoj dvorani “Borik” govorio je proslavljeni srpski glumac Lazar Ristovski.

Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

On je naglasio da je vreme pucanja prošli i da je vreme diplomatije.

– Danas ne slavimo samo 26 godina Srpske. Slavimo i 1026. godinu Nemanjićke državnosti o kojoj mnoge zapadne sile, koje nas uče demokratiji, mogu samo da sanjaju. Drina ne deli Srbe. Ne može niko da zabrani Srpskoj da zagrli Srbiju. Nije ljudski ni civilizacijski držati ljude u kući u kojoj ne mogu da žive. Sigurna kuća za Srpsku je Srbija – rekao je Ristovski.

On je naglasio da su “zaboravili na narodnu izreku da ljubav ne poznaje granice”.

– Slobode za srpski narod nema dok se Srpska i Srbija ne spoje u jedno. Zar je to toliko teško reći? Zato, kada dođete kući na društvenim mrežama stavite status: “Srpska je zaljubljena u Srbiju. Srbija voli Srpsku” – naveo je srpski glumac.

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da Srbija zna da je narod Srpske uvek uz nju, baš kao što se Srbija raduje uspesima RS.

– Poštujemo teritorijalni integritet naših suseda, ali volimo Srpsku, volimo svoj narod i to niko ne može da nam zabrani. Drina je reka koja spaja. Srećan vam rođendan – rekao je on.

Foto: Dejan Božić / RAS SrbijaNebojša Stefanović

Predsednik Srpske Milorad Dodik je istakao da RS postoji mnogo duže od 26 godina, koliko i srpski narod na ovim prostorima.

Dodik_dan_rep_srpske_govor_blic_unsafe

Citirao je Povelju Kulina bana, prisetio se bitaka za Neretvu, za Koridor…

– Od davnih vremena, hrišćanski, srpski identitet je sastavni deo događaja i dokumenata. I čuvena Povelja Kulina bana počinje rečima: “U ime Oca i Sina i Svetog Duha”, a završava sa “Neka mi Bog pomogne i ovo Sveto Jevanđelje”, sve do onih vremena kada smo se odupirali tuđinskoj vlasti, štiteći pravo na slobodu, svoju veru i srpski jezik – rekao je Dodik.

Foto: Dejan Božić / RAS SrbijaMilorad Dodik

Republika Srpska su, kako je naveo, i Nevesinjska puška, Gavrilo Princip i “Mlada Bosna”, kao i Petar Kočić i njegove reči u borbi za slobodu protiv tuđinske okupacije i nametanja: “Ko iskreno i strasno ljubi Istinu, Slobodu i Otadžbinu, slobodan je i neustrašiv kao Bog, a prezren i gladan kao pas”.

Dodik je naglasio da su Republika Srpska i Jovan Dučić, Ivo Andrić, Skender Kulenović, Branko Ćopić, Meša Selimović, Aleksa Šantić, Milovan Milovanović, Nikola Tesla, Emir Kusturica i svi pripadnici srpskog roda koji su pripadali srpskom kulturnom prostoru i identitetu, kao i svim drugim narodima koji su znali da cene istinske vrednosti.

– Zar učesnici oslobodilačkog pokreta u Drugom svetskom ratu i Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu nisu bili na istoj strani, i života i istorije, zar bitke na Neretvi i Sutjesci i akcija “Koridor života” u Posavini u prošlom ratu nisu vođeni sa istim ciljem – da živimo u miru i slobodi, svoji na svome. Tako je bilo u prošlosti koju znamo ceniti, a i u ovom vremenu kada idemo ka budućnosti svojim korakom – poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da je Srpska formalno nastala pre poslednjeg rata u kome je odbranjena, a da BiH u Dejtonu nije dobila nikakvo državno određenje već je samo nazvana Bosnom i Hercegovinom.

– BiH nije izborna jedinica ni za šta. Na nivou BiH ne može da se donese nijedna odluka bez saglasnosti entiteta.To je dato u Dejtonu, koji je godinama “ubijan” odlukama visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH – rekao je Dodik.

Citirao je rusku poslovicu koja kaže “ne boj se suda, već nepravednih sudija”, govoreći o radu pravosuđa na nivou BiH.

Bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna nazvao je međunarodnim kriminalcem.

Dodik je naglasio i da će pitanje novog ustava RS biti postavljeno na referendumu.

Dodaje kako “zna da nije sve u RS idealno” i zato je najavio velike infrastrukturne projekte.

– Ne planiramo se zaustaviti dok se autoputem preko svoje teritorije ne povežemo sa Srbijom – rekao je predsednik Srpske.

Teški uslovi za rad novinara

Malu senku na svečanu akademiju bacaju uslovi za rad novinara u „Boriku“, koji su gotovo nemogući.

Organizatori su čak i novinare podelili, tako da izjave mogu da snimaju samo novinari iz televizijskih kuća, kojima je obezbeđena distribucija zvuka. Novinarima štampanih medija obezbeđenje ne dozvoljava da priđu zvaničnicima i postave diktafone!

Slično se dešava i sa izjavama posle akademije, jer diktafone drže isključivo pripadnice MUP RS!

Ivanić: Srbi će uvek znati da cene 9. januar

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić poručio je da oni koji osporavaju 9. januar kao Dan Republike Srpske trebaju shvatiti da je to posao koji ne može imati rezultat i da će srpski narod uvek znati da cene ovaj datum, jer je tada dobio institucije koje ga čuvaju i obezbeđuju njegovu ravnopravnost na prostoru BiH.

Ivanić je novinarima u Banjaluci pre svečane akademije povodom Dana Republike rekao da mu je drago što prisustvuje obeležavanju 9. januara – dana kada je nastala Republika Srpska.

– Treba se setiti svih onih koji su dali živote za Republiku Srpsku, pripadnika Vojske Republike Srpske, ljudi koji su dali jedino ono što su zaista i istinski mogli dati – svoje živote – poručio je on.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto nije prisustvovao svečanom defileu, Ivanić je rekao da je danas dan kada treba da se slavi i dan kada nema nameru da ulazi u bilo kakve političke sukobe.

Prisutni

Akademiji prisustvuju predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Željka Cvijanović, kao i član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Delegaciju Srbije predstavljaju potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin sa delegacijom Ministarstva odbrane, te generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Među visokim zvanicama su i princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, režiser Emir Kusturica, generali Vojske Republike Srpske.

Svečanoj akademiji prisustvuje i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, te arhijereji Srpske pravoslavne crkve.

Među zvanicama su takođe ministri u Vladi Srpske, narodni poslanici, predstavnici političkih partija, predstavnici Srpske u institucijama BiH, načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica, boračke organizacije i organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici diplomatskog kora, te mnogobrojni predstavnici političkog, javnog i kulturnog života.

Svečana akademija održava se u Sportskoj dvorani “Borik”, a u programu učestvuje oko 200 izvođača, simfonijski orkestar, nekoliko horova, te glumci Narodnog i Dečjeg pozorišta.

Defile

Svečani defile u Banjaluci povodom obeležavanja Dana Republike Srpske počeo je raportom počasne jedinice MUP RS, koji je predat predsedniku Srpske Miloradu Dodiku.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Defile predvodi Goran Amidžić, glavni inspektor MUP RS, a sledi ga zastavni vod u svečanim uniformama, naoružani poluautomatskim puškama.

Prvi ešalon je iza njih čine spcijalna antiteroristička jedinica i Jedinica za podršku. U nastavku defilea učestvuju posebne snage policije.

Pred hiljadama građana i zvaničnici na Trgu Krajine defiluju i kadeti Policijske akademije, koja je osnovana 1989. godine.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Nakon njih su ešaloni Boračke organizacije RS, ratne Specijalne brigade MUP RS, Saveza RVI, studenata, Republičke uprave civilne zaštite, ronilačkih klubova, vatrogasaca, obezbeđenja KPZ Banjaluka, padoranaca, Auto moto saveza RS, Pošta RS, Crvenog krsta…

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Na začelju su Banjalučke mažoretkinje, Dečji hor “Vrapčiči”, Savez nacionalnih manjina RS, društvo “Pelagić” Banjaluka, Lovački savez, Odbojkaški savez RS, Savez izviđača, Planinarski savez, KK Igokea, Ženski KK Mladi Krajišnik, RK Borac…

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Defile je završen obraćanjem Milorada Dodika i intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije.

Dodik je rekao da Srpska i 9. januar – Dan Republike ne mogu i neće biti ukinuti jer je za slobodu Republike i Srba živote dalo 30.000 najboljih sinova.

– Ovde smo okupljeni u čast 9. januara – Dana Republike Srpske. Ovo je dan kada je srpski narod na ovim prostorima ostvario istorijsku težnju za slobodom – rekao je Dodik u obraćanju učesnicima svečanog defilea u Banjaluci.

On je naveo da je Republika Srpska odraz zahteva za slobodom Srba, te da nema želju da drugim narodima ugrozi slobodu.

 

 

Blic