Epidemiološka situacija u Srpskoj postepeno postaje sve složenija. Sve više je oboljelih od virusa korona koji su na kovid odjeljenjima, a među zaraženima je znatan broj mladih i djece školskog uzrasta.

Ljekari apeluju na roditelje da, ukoliko dijete pokaže simptome zaraze, da ne ide na nastavu.

U Srpskoj je preminulo sedam osoba, zaraženo još 149 od testirana 394 laboratorijska uzorka.

Sve regije bilježe konstantan porast broja pozitivnih na virus korona. U Bijeljini se gotovo svakodnevno potvrdi 25 do 30 novih slučajeva zaraze, a među njima su i djeca školskog uzrasta.

“Sve je više djece školskog uzrasta, koji na sreću ne zahtijevaju hospitalizaciju. Ipak, apelujemo roditeljima i nastavnicima da se pridržavaju mjera i da nose maske”, rekao je  epidemiolog u Domu zdravlja Bijeljina Mladen Grujičić.

I na području Istočnog Sarajeva ima zaraženih učenika, pa je nekoliko školskih odjeljenja u izolaciji. Roditeljima se savjetuje, da ukoliko dijete pokaže neke od simptoma zaraze, da ga ne upućuju na nastavu. U Domu zdravlja već su angažovana dva tima u kovid ambulantama.

Doktor Danko Vasiljević iz Doma zdravlja Istočno Sarajevo ističe da dnevno pregledaju i do 65 pacijenata.

“U četvrak smo, na primjer, od 30 testiranih lica imali 25 pozitivnih, što znači da je visok stepen zaraženih virusom”, rekao je Vasiljević.

I u prijedorskoj regiji procenti pozitivnih među testiranim idu uzlaznom putanjom, a potvrđeni slučajevi zaraze na području Banjaluke primakli su se brojci od dvije hiljade.

“Na području grada Prijedora su 62 lica sa pozitivnim testom na kovid 19, a 283 lica se nalaze u kućnoj izolaciji pod zdravstvenim nadzorom. Trenutna epidemiloška situacija u Prijedoru je u pogoršanju”, naglasila je Ivana Šalabalija iz Doma zdravlja Prijedor.

Ljekari apeluju da poštujemo epidemiloške mjere.

“Moramo se uozbiljiti, smanjiti kontakte u većim grupama jer je trenutna situacija veoma nepovoljna”, ističe Mirela Kasabašić iz Doma zdravlja Banjaluka.

Nastavljaju se i apeli za vakcinaciju.

“Među vakcinisanima nemamo težih slučajeva. Kod nas na odjelu smo imali pacijente sa obostranom upalom pluća ali koji nisu zahtijevali kiseoničku podršku, što znači da vakcine ipak imaju pozitivan efekat”, rekao je dr Danijel Đekić, šef Odjeljenja kovid interne UKC Republike Srpske.

Nije bolje ni na jugu Srpske. Svake sedmice sve je veći broj potvrđenih slučajeva kovida 19. U Istočnoj Hercegovini u posljednjoj sedmici testiran je 321 pacijent, a pozitivnih je čak 193, što je procenat od čak 60 odsto. U Bolnici Trebinje trenutno se liječi 30 pacijenata na kovid odjeljenju, a u Nevesinju 21.

(RTRS)