ANTALIJA, 7. jula – Čisti hedonizam – tako se ukratko može opisati ono šta vas očekuje ukoliko ste ovo ljeto odlučili da odmor provedete u Turskoj.

Topla preporuka, u tom slučaju je nezaobilazna Antalija, koja je odavno izgradila imidž jedne od najpopularnijih turskih turističkih destinacija.

Da je tu reputaciju opravdala, mogu da se uvjere i turisti, ali i mnogobrojni novinari iz Banjaluke koji će na toj destinaciji boraviti narednih dana, zahvaljujući Agenciji „KonTiki“.

Ono što će na vas ostaviti prvi utisak kada kročite u jedno od ljetovališta u kom se trenutno nalazimo – Kemer jesu beskonačno dugi i luksuzni hotelski kompleksi, koji vam već na prvi pogled odaju utisak da su usluga i smještaj na vrhunskom nivou.

Ono što vam svakako ne može promaći oku jeste tirkizno, Sredozemno more koje vas okružuje, a čija temperatura u vrijeme ljetne sezone se uglavnom kreće oko 30 stepeni.

Naravno, tu je i vrela, ali za morski ambijent ugodna klima, zahvaljujući kojoj već prvog dana boravka na odmoru možete da „nabacite boju“.

Ipak, prvom utisku ne može da se otme ni činjenica da ove godine plaže nisu krcate gostima, kako to obično biva u jeku sezone.

Razlog za to je svakako pandemija virusa korona koja je zahvatila čitav svijet, pa se posljedice osjete i u turistički popularnoj Turskoj.

Međutim, gosti koje smo susreli na ovdašnjim plažama, kažu, da se ne bune zbog toga, jer im je ovo zaista „pravi odmor“ bez mnogo gužve i buke koja ih je ranijih godina okruživala.

Upravo zbog ove činjenice nije teško ni ispoštovati sve one preporuke koje su date u vrijeme pandemije virusa korona, a kojih se turski hotelijeri ozbiljno pridržavaju.

Tako će vam već prilikom prvog dolaska u hotel, na ulazu prvo izmjeriti temperaturu, a onda i ljubazno zamoliti da dezinfikujete ruke i u okviru kompleksa nosite zaštitne maske, koje nisu obaveze kada boravite na otvorenom – plaži, bazenu ili ste u šetnji.

Mjere zaštite, koje su za mnoge turiste već postale rutina, sprovode se i kada idete na doručak, gdje će vas na ulazu u restoran dočekati osoblje hotela, izmjeriti vam temperaturu termovizijskom kamerom i zamoliti da dezinfikujete ruke i stavite masku.

Ono čega nema, a na šta su turisti uglavnom naviknuli kada su u pitanju „all inclusive“ aranžmani jeste da ove godine nema „švedskih stolova“, već je hrana „zaštićena“ u staklenim vitrinama.

Gosti u tom slučaju sami traže od osoblja restorana šta od hrane žele da se nađe na njihovom tanjiru –  od morskih plodova, povrća, peciva i kolača, od kojih je gotovo nemoguće zaobići baklavu koje, kako smo se i sami uvjerili, ima u raznim i oblicima i okusima.

Takođe, ono što je uočljivo jeste da ove godine na stolovima vas neće zateći so, biber, čačkalice, sirće i svi oni dodaci na koje smo navikli, već ćete, zbog higijenskih mjera, za njih morati zamoliti konobara da vam donese.

Stolovi u restoranu su, takođe, udaljeni jedan od drugog na 1,5 metara, kolika je udaljenost i ležajki na plažama i bazenu.

Da su Turci ove godine izuzetno podređeni zaštiti svojih turista dokazuje i činjenica da mnogi od njihovih funkcionera od početka sezone obilaze poznata ljetovališta, kako bi se na licu mjesta uvjerili da su njihovi gosti potpuno bezbjedni kada je riječ o situaciji vezanoj za korona virus.

Možda upravo zbog toga što se o svemu vodi računa, Antalija spada u jednu od bezbjednijih turističkih destinacija kada je riječ o korona virusu, budući da je od dva miliona stanovnika u ovoj regiji, od početka pandemije registoravno tek 500 slučajeva zaraze.

Osim toga, za razliku od turističkih destinacija u našem regionu, ovdje sigurno nećete osjećati bojazan da bi odmor mogao da ode u nekom neželjenom pravcu i da udobnost vašeg odmora zamjenite brigom hoćete li se po njegovom okončanju moći bez problema vratiti u svoju zemlju.

Ono što je interesantno jeste da su Turci mislili i o vašem bezbjednom povratku u matičnu zemlju, pa vam pred polazak kući nude mogućnost testiranja na COVID-19.

Ukoliko želite da uradite takav test pred polazak kući, dovoljno je samo da se javite nadležnim službama na aerodromu, 24 časa pred polazak.

Cijenja testa je 15 evra, a rezultati će vam biti saopšteni pred polazak na put.

Nena Breberina, reporter ”Glasa Laktaša” iz Antalije