LAKTAŠI, 1. marta – Košarkaši Igokee su pobjedom nad Širokim rezultatom 69:60 u posljednjem, 26. kolu ABA lige osvojili šesto mjesto u regionalnom takmičenju i stekli pravo nastupa u Evrokupu iduće sezone.

Aleksandrovčani su iskoristili poraz MZT-a na svom parketu od Radničkog i trijumfom stigli do vize za Evropu, a Širokobriježane izbacili iz ABA lige.

Naime, Široki je zauzeo posljednje mjesto u regionalnom takmičenju pošto je Zadar pobijedio Olimpiju i, prema propozicijama takmičenja, nema pravo nastupa u ABA ligi iduće sezone čak i ako osvoji titulu šampiona BiH. S obzirom na tu činjenicu, kao i podatak da će BiH sljedeće sezone imati samo jednog predstavnika u regionalnom takmičenju, Igokei je praktično otvoren put na Jadran pošto je teško očekivati da Mladost ili Sparsi mogu iznenaditi ekipu iz Aleksandrovca. Uz sve to, Mrkonjićani nemaju budžet i uslove za igranje u ABA ligi, dok Sarajlije nemaju potreban budžet.

– Tokom karijere trenirao sam kvalitetnije igrače, ali nikad nisam radio sa boljim ljudima od košarkaša Igokee, bez obzira na sve uspone i padove. Sve zasluge za osvojeno šesto mesto idu igračima koji su odlično odradili posao. Utakmica je bila veoma teška jer je Široki došao pod velikim pritiskom, steran uz zid, bez plana B i kao takav bio je najopasniji. S druge strane, mi smo tražili pobedu da prekinemo ružnu seriju od pet poraza. Igrali smo duže napade i tražili pametna rešenja, što nam je na kraju donelo rezultat – izjavio je trener Igokee Vlada Jovanović.

 

On je naglasio da je važno to što je ekipa izborila nastup u Evropi iduće godine.

 

– Bitno je to što smo zauzeli šesto mesto i izborili Evrokup i to je rezultat za svaku pohvalu. Istina da nije na nivou od prošle sezone, ali je zaista bilo teško očekivati da se nešto tako ponovi. Bitno je da je Igokea izrasla u stabilnog ABA ligaša – dodao je Jovanović.

 

Takmičenje u Jadranskoj ligi je završeno, dok Igokeu sada očekuje nastup u Ligi 4 BiH, gdje brani titulu. Žrijeb parova obavljen je juče u Sarajevu i u prvom kolu Aleksandrovčani će idućeg vikenda ugostiti sarajevske Sparse.

 

– Slabo poznajem ekipe Mladosti i Sparsa protiv kojih ćemo igrati u Ligi 4 BiH. Do sada smo razmišljali samo o protivnicima u Jadranskoj ligi, dok će sada fokus biti usmeren ka ovim ekipama. Verujem da imaju određeni kvalitet i neće biti lako doći do pobeda protiv ekipa koje su rasterećene i žele da naprave dobar rezultat u predstojećem takmičenju. Cilj je jasan, a to je odbrana titule prvaka BiH – istakao je Jovanović.

 

Kapiten Igokee Milan Dozet izjavio je da je igračima pao veliki kamen sa srca nakon pobjede nad Širokim.

 

– Bili smo pod velikim pritiskom mada su oni bili pod većim, jer je Širokom ulog bio daleko veći. Sve ovo vreme dobro radimo na treningu i konačno smo to materijalizovali na terenu i pokazali da možemo dobro odigrati. Skor od po 13 pobeda i poraza nije neuspeh jer smo imali dosta problema tokom sezone i važno je da smo izborili šesto mesto i nastup u Evropi. Imamo još dosta posla da odradimo u Ligi BiH – kazao je Dozet, ostavši nedorečen u vezi sa pitanjem da li je meč sa Širokim bio njegov posljednji u ABA ligi.

 

Jošilo potpisao

Za takmičenje u Ligi 4 BiH Igokea će biti jača za centra Borisa Kajmakovića, koji već nekoliko sedmica trenira sa ekipom, i krilo Marka Jošila koji je stigao iz Varde HE.

 

– Doveli smo Jošila jer nam je potreban takav profil igrača i spada u takozvano “zaštićeno godište” gde osim njega imamo još Draška Kneževića i Željka Klještana. Nije isključeno da dovedemo još jednog igrača i on će biti mlađi od 21 godine – izjavio je Jovanović.