LAKTAŠI, 11. februara – Komunalnom preduzeću “Budućnost” u Laktašima danas je isporučena oprema od 265.000 KM, u okviru projekta “Izgradnja i rekonstrukcija vodovodnog sistema”.

 

Opremu su, prema ugovoru zaključenom na osnovu ovog projekta, isporučili predstavnici preduzeća “Teikom BH” iz Ilidže i “Agrokup” iz Kobatovaca, koji su izabrani za najpovoljnije ponuđače.

 

Sredstva za nabavku opreme obezbijeđena su iz kredita Evropske investicione banke po godišnjoj kamatnoj stopi 1,35 odsto.

 

Načelnik opštine Laktaši Milovan Topolović rekao je da se nabavkom opreme za potrebe Komunalnog preduzeća “Budućnost” nastoje ojačati kapaciteti preduzeća i konkurenost u izvođenju tehnički zahtjevnijih radova, ali i pružiti kvalitetnije usluge građanima i privredi.

 

“Osim širenja mreže i povećanja broja korisnika, odnosno obezbjeđenja vode za piće iz kontrolisanih vodovodnih sistema za stanovništvo opštine Laktaši, realizacijom ovog projekta nastoje se smanjiti gubici u mreži i ojačati kapaciteti komunalnog preduzeća, odnosno povećati efikasnost i efektivnost preduzeća”, rekao je Topolović.

 

Predstavnik Ministarstva finansija Republike Srpske Bojan Macura, koji je prisustvovao isporuci opreme, rekao je da je opština Laktaši među prvim koja se uključila u projekat “Vodovod i kanalizacija Republike Srpske”.

 

On je naveo da procedure do sada idu očekivanim tempom.

 

Vrijednost projekta kojim upravlja Vlada Srpske, a koji će u naredne tri godine biti realizovan u Republici Srpskoj, iznosi 100 miliona evra.

 

Od tog iznosa programirana vrijednost za opštinu Laktaši je 10,22 miliona evra.

 

Od ukupnog iznosa 50 odsto se odnosi na kreditna sredstva Evropske investicione banke, 35 odsto su nepovratna sredstva Evropske komisije, a 15 odsto je učešće opština u kojima se projekat realizuje.

 

Projekat trenutno obuhvata 23 opštine u Republici Srpskoj.