LAKTAŠI.31.decembra- Miris domaće kuhinje, jagnjetina sa ražnja i sočna baklava, zaštitni su znak restorana “Pod fenjerom” u Novoj Topoli kod Gradiške, koji se može pohvaliti tradicijom dugom gotovo pola vijeka.

 Jagnjetinu Pod fenjerom u Novoj Topoli voli i Berni Eklston

31.12.2016 14:57 | Milijana Latinović

Porodica Stanišljević otvorila je ovaj restoran 1971. godine u okviru tadašnje Zadruge u Gradišci, ne sluteći da će njihov mali porodični posao postati poznat izvan granica tadašnje države, a jagnjetina iz Nove Topole stići čak u Englesku.

Predrag Stanišljević, koji sa suprugom Divnom Lakić vodi posao, kaže da su temelje uspjeha ovog ugostiteljskog objekta postavili njegovi roditelji Smilja i Vukašin.

– Roditelji su mi uvijek govorili da je kvalitet usluge iznad svega i da goste u restoranu dočekujem kao goste kod kuće koji mi dolaze na slavu. Nikada nismo pravili razliku među gostima i nikada niko odavde nije izašao gladan – ispričao je Stanišljević, prisjetivši se zlata vrijednih savjeta njegovih roditelja.

Ovaj vlasnik restorana svoje zaposlene smatra članovima porodice, što je, kako kaže, još jedan od razloga za uspjehe koji se nižu godinama.

– Kod nas rado navraćaju gosti svih nacija i nacionalnosti, a mi se trudimo da prema svima budemo korektni i ispoštujemo njihove želje – rekao je Stanišljević.

Za mještane ovog kraja i sve putnike namjernike restoran “Pod fenjerom” poznatiji je kao restoran “Kod Smilje”.

Predragova majka Smilja bila je veoma posvećena porodičnom poslu, pa je 1974. godine postala prvi samostalni preduzetnik na području opštine Gradiška.

Topla domaćinska atmosfera, ugodan ambijent, nasmijano osoblje i ukusna hrana ono su po čemu je ovaj restoran nadaleko poznat, a o tome svjedoče i prazne stranice knjige žalbi.

Da uspjeha bez ljubavi prema poslu nema, potvrđuje konobar Nedeljko Vučković Vučko, koji je u ovom restoranu zaposlen nepune dvije decenije. Za sve te godine kroz restoran je prošlo mnogo gostiju, znanih i neznanih, a pojedina lica iz svijeta biznisa i estrade ostala su mu u posebnom sjećanju.

– Nekoliko puta ovdje je ručao prvi čovjek “formule jedan” Berni Eklston kada je dolazio u posjetu porodici svoje supruge, a jednom prilikom na njegov zahtjev ispekli smo jagnje i poslali mu u Englesku. Kada smo sve pripremili, njegovi prijatelji su pečenje odvezli do Zagreba, gdje je privatni avion gospodina Eklstona čekao da specijalitet iz naše kuće krene put Engleske – ispričao je Vučković.

Za nepunih 20 godina provedenih u restoranu, služio je mnoge poznate ličnosti. Pored domaćih političara i privrednika koji ovdje svakodnevno navraćaju, specijalitet kuće su probali i Titov unuk Joška Broz i Vojislav Koštunica.

– Imao sam čast da služim i Bokija Miloševića, Lazara Ristovskog, Sašu Matića, Zoricu Brunclik i mnoge druge – ispričao je Vučković.

Dodaje da poznate ličnosti nikada nisu imale specijalne prohtjeve, u restoran su dolazili isključivo zbog dobre jagnjetine i, zadovoljni uslugom, rado ostavljali b

akšiš.

Nova godina

Za razliku od većine ugostiteljskih objekata u kojima se za doček Nove godine pripremaju mjesecima unaprijed, u restoranu “Pod fenjerom” organizovane proslave nema.

– Nikada ni moji roditelji nisu organizovali ovdje proslavu Nove godine. I zaposleni treba da budu sa svojim porodicama, a praznici su pravo vrijeme za to – rekao je Predrag Stanišljević.

Izvor: Glas Srpske