DOBOJ, 29. maja – Umesto da svaki vozač koji izbaci smeće kroz prozor svog vozila bude rigorozno kažnjen i natjeran da pokupi za sobom, kao što je to u većini zemalja u Evropi i svetu, kod nas  takvi prolaze i dalje nekažnjeno.

eu

Vozačima je poznato da ulaskom u zemlje Evropske unije rizikuju rigorozne kazne ukoliko prekrše zabranu bacanja smeća kroz prozor. Tako ćete, na primjer, u Nemačkoj, biti zaustavljeni odmah ili posle čak stotinu pređenih kilometara ako ste izbacili iz svog automobila otpatke od hrane ili pića.

Nakon što vam predoče snimak vašeg prekršaja, naplatiće vam kaznu, a zatim vas natjerati da se vratite nazad i svoje otpatke pokupite. Kazne za narušavanje javne čistoće u ovoj zemlji kreću se od 25 evra za bacanje opuška cigarete, 50 evra za bacanje žvake, pa naviše.

Tako je kažnjen i  jedan engleski vozač, kojeg je komunalna policija britanske opštine Medvai primetila da je bacio opušak cigarete na ulicu dok je bio u kolima, pa mu je na kućnu adresu poslala kaznu u visini od približno 90 evra. Da je ovaj vozač kaznu platio u roku od 10 dana, ona bi bila smanjena na 70 evra, međutim, kako on to nije učinio, zbog sudskih troškova ceh njegove bahatosti je na kraju dostigao cifru od skoro 200 evra.

I dok smo u Evropi, htjeli ne htjeli, primorani biti ekološki osvješćeni građani, izgleda da jedva čekamo doći kući, i opustiti se u svakom smislu. Upravo o tome svjedoči i fotografija sa društvenih mreža, na kojoj vidimo kako jedan stanovnik Evrope bezobzirno i bez imalo griže savjesti, baca smeće na divlju deponiju.

Fotografija je nastala u blizini Doboja, a registarske oznake na automobilu jasno govore da se radi o Švicarskoj.

Šteta što i kod nas kazne za ovakve postupke nisu u rangu sa evropskim, davno bismo se obogatili.