LAKTAŠI, 04. maja – “Ponavljajte za mnom! Da budem sa onom koju želim”, porodica rumunskih vračara uzvikuje putem video poziva klijentu iz Indije, koji je platio za ljubavnu bajalicu.

Kleopatra

Seansa u, za tu priliku, preuređenoj i dekorisanoj garaži u zadnjem dvorištu kuće u selu Mogošoaja, 15 km sjeverno od glavnog grada Bukurešta, jedna je od mnogobrojnih koje ta porodica vračara drži preko interneta, pored rituala koje uživo emituju na Fejsbuku, sve u cilju promocije njihovog “digitalnog servisa”.

– Stvarno moćna vračara može da rješava probleme na daljinu. Ne čini magiju ni telefon ni Fejsbuk. Magija su riječi koje izgovaramo, rituali koje sprovodimo i dovoljno je da se pogledamo u oči da bi ritual bio uspješan – pojašnjava za agenciju Rojters 20-godišnja vračara Kasandra Buzea.

Internet je omogućio veoma traženoj rumunskoj zajednici vračara da postepeno prebaci svoje drevne tehnike bajanja na mrežu, piše N1.

Vračanje je oduvijek smatrano dijelom narodnih običaja u Rumuniji, a mnoge od, kako se procjenjuje, 4.000 vračara u toj istočnoevropskoj zemlji privukle su mušterije iz ostatka Evrope, Azije i SAD.

Buzea navodi da su mlađe generacije vračara te koje su ubijedile starije u moći “selfija”, te se njena majka ubrzo pridružila novim tendencijama.

 

– Ništa se nije promijenilo (u samim ritualima), tehnika je ista, ali sada nam je mnogo lakše da budemo u kontaktu sa klijentima iz drugih zemalja – kaže Mihaela Minča, koja je svoju kćerku Buzeu uvela u porodični biznis vračanja.

Nisu željele da otkriju koliko zarađuju, ali su rekle da je početna cijena gledanja u tarot karte 50 evra.

Međutim, mnogi specijalni rituali, najčešće u vezi sa ljubavnim pitanjima, zdravljem ili novcem, traju nedjeljama i njihova cijena može da dostigne i stotine evra.

Neke od vračara u Rumuniji, zemlji Drakule, zapravo toliko zarađuju da je vlada počela da ih oporezuje kao legalne radnike.

(Blic)