LAKTAŠI, 12. maja – Na parcelama Slavka Zvonara u Gornjim Karajzovcima kod Laktaša počela je berba jagoda, koje se plasiraju, uglavnom, na tržište Bosne i Hercegovine.

Prinos jagode je dobar, a i kvalitet roda je na zadovoljavajućem nivou. Posebno sam zadovoljan kvalitetom roda iz niskih tunela, kaže Zvonar.
Zvonar ističe da sa plasmanom jagode sa plantaža u Gornjim Karajzovcima nema problema, jer najveći dio roda proda na kućnom pragu.

– Kupci nam, uglavnom, dolaze iz Banje Luke i okolnih mjesta, a najveći dio roda prodajemo stalnim mušterijama, koje su se prethodnih godina uvjerile u kvalitet naše jagode. Ove godine berba je kasnila nekoliko dana zbog obilnih padavina, veli Zvonar.

On napominje da je posljednjih godina sve više jagode iz inostranstva uvozi u BiH, dodajući da je kvalitet jagoda iz uvoza u najmanju ruku sporan.

– Često možemo vidjeti da jagoda iz uvoza promijeni boju, što kod kupaca izaziva sumnju u njen kvalitet. Moram priznati da, bez obzira na to što uvozna jagoda ranije stiže i što je jeftinija od domaće, raste interesovanje kupaca za našu jagodu. Kupci znaju da je domaća jagoda slađa i kvalitetnija, ističe Zvonar.

U proizvodnju jagoda, osim Slavka, uključeni su njegova supruga i dva sina, a u vrijeme berbe angažuju i sezonske radnike iz sela u Lijevče Polju.

– Planirao sam da naredne godine počnem sa plasteničkom proizvodnjom jagoda, jer se radi o proizvodnji koja je poprilično sigurna, pošto je jagoda u plasteniku zaštićena od vremenskih nepogoda. Proizvodnja na otvorenom je nesigurna, ali smo ove godine imali dosta sreće, jer su gradonosni oblaci u dva navrata prošli samo 300 metara od naših plantaža, priča Slavko Zvonar.

 

Izvor: ”Oslobođenje”