LAKTAŠI, 19. maja – Stanje u poplavljenim područjima opštine Laktaši je stabilizovano, voda se povukla sa svih puteva na području opštine, ali se još zadržala u podrumima kuća u dijelovima naselja Trn, Šušnjari i Veliko Blaško.

Iz Štaba za vanredne situacije opštine Laktaši saopšteno je da su sve ekipe na terenu s ciljem da naprave odvode i pumpama izbace vodu tamo gdje je moguće.

“Problem predstavljaju podzemne vode koje se ne povlače, te je nemoguće ispumpavati vodu jer se ona veoma brzo vraća, tako da se pojedina domaćinstva još ne mogu isušiti”, navode u opštini Laktaši.

“Elektrodistribucija” Laktaši pustila je električnu energiju u gotovo svim dijelovima opštine, izuzev u područjima koja napajaju dvije trafo-stanice u Trnu, koje su još pod vodom.

U opštini Laktaši ističu da ukupno devet specijalnih timova Doma zdravlja Laktaši i preduzeća “Eko Bel” vrši dezinfekciju domaćinstava, koje je zahvatila poplava, te napominju da su građani dužni izvršiti mehaničko i fizičko čišćenje objekata prije dezinfekcije.

“Formirano je šest komisija za snimanje stanja na terenu, tri za domaćinstva, jedna za privredne subjekte, jedna za poljoprivredu i jedna za puteve i saobraćajnice i svi su od danas na terenu”, navode u opštini.

U Centru za socijalni rad organizovani su volonteri koji će pomagati u čišćenju domaćinstava nakon poplava, čiji su prioritet socijalno-ugroženi stanovnici, stari i bolesni, a zatim će pomagati i ostalim građanima kojima je potrebna pomoć u čišćenju.

Građani mogu prijaviti da im je potrebna ova vrsta pomoći na broj telefona 530-306.

Opština Laktaši otvorila je račun posebnih namjena za pomoć građanima poplavljenih područja opštine Laktaši otvoren kod Nove banke Banjaluka.

Donacije u KM mogu se uplatiti na račun 5550900012982259, dok je broj deviznog računa 5550000012982304. Za prilive iz inostranstva SWIFT: NOBIBA22XXX, IBAN / BA395550000012982304