Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske /MUP/ započelo je, povodom početka nove školske godine, akciju “Zaštitimo djecu u saobraćaju”, s ciljem što sigurnijeg učešća djece u saobraćaju.
MUP Republike Srpske -

MUP Republike Srpske

Pripadnici MUP-a Republike Srpske sprovešće niz aktivnosti – u prvoj fazi, prije početka nastave u školama, posjetiće sve škole, utvrditi vrijeme održavanje nastave, odnosno koji su periodi kada je najveće prisustvo učenika na putu od kuće do škole, kad su odmori i pauze, na osnovu ćega će biti planirano i pojačano prisustvo policijskih službenika u blizini škola, saopšteno je danas iz MUP-a Srpske.

U zonama škola i urbanih područja biće pojačano prisustvo policijskih službenika, organizovane školske patrole, a nadziraće se i regulisati saobraćaj sa akcentom na smanjenje brzine kretanja motornih vozila i omogućavanja bezbjednog prelaska ulice za najmlađe kategorije učenika.

U saopštenju se navodi da je planirana i pojačana kontrola vozila koja vrše organizovan prevoz djece.

U drugoj polovini septembra, policijski službenici će edukativnim predavanjim, koja će biti organizovana u osnovnim školama, informisati najmlađe učenike o osnovnim pravilima bezbjednog učešća pješaka i biciklista u saobraćaju.

Prilikom održavanja predavanja vodiće se računa o poštovanju odluka Republičkog štaba za vanredne situacije i preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje širenja virusa korona među stanovništvom.

MUP apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno vozače da budu odgovorni u saobraćaju, da poštuju saobraćajne propise i saobraćajne znakove, te tako doprinesu zaštiti djece u saobraćaju.

RTRS