LAKTAŠI, 02.decembra – Lovci iz nekoliko lijevčanskih sela u okolini Nove Topole organizovali su više akcija na uništavanju štetočina u lovištu, prvenstveno lisica.

Odstreljene-lisice-u-Karajzovcim-afoto-Milan-Pilipovic

Članovi lovačkih sekcija iz Karajzovaca i Rogolja, koji su prošle nedjelje odstrijelili desetak, a tokom novembra više od dvadeset lisica, tvrde da ova divljač čini veliku štetu u Lijevče polju. Najugroženiji su fazani i mladi zečevi koje su lovci tokom proljeća i ljeta unijeli u ovo lovište.

Rade Džajić iz Karajzovaca kaže da su njegove kolege, u inat lošem vremenu, snijegu, kiši i blatu, odlučni da unište što više štetočina kako bi zaštitili fazane i zečeve.

– Svi naši lovci shvatili su problem i angažovali se prvenstveno na zaštiti fazana i zečeva koji su takođe ugroženi i od pasa lutalica. U lovištu je suviše različitih štetočina i ukoliko se ne obezbijedi njihovo uništavanje, naš trud je uzaludan, a novac utrošen za kupovinu zečeva i fazana bačen – smatra Džajić.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

 

U akciji uništavanja štetočina učestvovali su Dragoljub, Siniša, Dušan i Rade Džajić, Zlatko, Mišo i Milovan Arežina, Brane Trninić, Dejan Bajić, Mirko Sladojević, Saša Dmitrović, Nemanja Mesulić, Vukan Dević i drugi lovci iz dva sela lijevčanskog kraja.

– Imamo invaziju lisica. Ne znamo na koji način je došlo do drastičnog povećanja njihove brojnosti. Vjerovatno njima pogoduje ovo područje gdje ima mnogo skrovitih mjesta, napuštenih majdana, šumaraka, živica za skrivanje ali i mnogo hrane – vele lovci iz Karajzovaca nakon uspješne akcije.

Oni napominju da je veoma ugrožena i poljska jarebica koja je svedena na skromnu populaciju.

– Naš osnovni cilj je da imamo bogato i kontrolisano lovište, dovoljno divljači koja ne uzrokuje štetu u njivama ili voćnjacima, da gradimo lovačke objekte koji će olakšati ovu ulogu, da odvratimo ili eliminišemo takozvane predatore odnosno štetočine u lovištu – kažu lovci iz Rogolja.

Inače, Lovačko udruženje „Lijevče” iz Nove Topole pustilo je ljetos 60 divljih zečeva u Jurkovici, Miljevićima, Mašićima, Elezagićima, Trošeljima i Kočićevu.

Unošenjem zečeva u prirodu nastojimo poboljšati fond divljači, kaže Predrag Ljubičić, sekretar Lovačkog udruženja „Lijevče” Nova Topola.

Na području Lijevče polja, osim fazana i zečeva, ima najviše srna.

 

Takođe i lovci iz Gradiške, članovi LU „Prosara” su veoma zainteresovani za akcije u lovištu, izgradnju hranilišta, dostavljanje hrane tokom zime, zaštitu divljači od štetočina, lisica, mačaka i pasa.

– Mačke napadaju mlade fazane i zajedno sa psima, lisicama i jastrebovima čine ogromnu štetu. To je za nas, u sadašnjoj situaciji  nerješiv problem – smatra Rajko Plotan iz Kozinaca kod Gradiške, jedan od najiskunijih lovaca.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

 

Lovačko udruženje „Prosara” iz Gradiške je prije nekoliko godina obogatilo lovište zečevima, fazanima i mladim srnama. Ove godine, za nabavku divljači, prihranu i izgradnju objekata za čuvanje i nadzor planirano je 50.000 KM.

Rezultati ovih aktivnosti već su vidljivi u lovištu, u selima Mačkovac, Greda, Bok Jankovac, Dolina, Novo Selo te širokom području ispod Prosare, gdje je fond srna, fazana i zečeva znatno poboljšan.

Milan Drageljević, predsjednik Lovačkog udruženja „Prosara” naglašava da je stalno unošenje divljači u lovište postalo njihova višegodišnja praksa.

Lovci iz Gradiške naglašavaju da godišnje u loviše unose prosječno po 2.500 fazana. Računica govori da je u posljednjih 10 godina nabavljeno 25.000 fazana i nekoliko stotina zečeva, što je veliki uspjeh.

Lovački specijaliteti

Poslije svake akcije u lovištu, članovi sekcija Karajzovci i Rogolji koji pripadaju Lovačkom udruženju „Lijevče“ iz Nove Topole organizuju druženja uz lovačke specijalitete i priče pored tople peći.

– Lovački kotlić i drugi specijaliteti su na dobrom glasu. Mnogi učestvuju u akcijama motivisani bogatom trpezom, punom hrane i pića kojim zaključujemo svaku našu aktivnost na odstrelu štetočina – kaže Mirko Sladojević, najpoznatiji kuvar među lovcima u Lijevče polju.

 

Srpskainfo/Milan Pilipović


Novum
Novum
Novum
Novum