LAKTAŠI, 3. februara – U opštini Laktaši ovog mjeseca počeće obuka za 70 žena iz ruralnih područja o preduzetništvu i tradicionalnim kućnim radinostima.

Ovim će biti podstaknut razvoj ženskog preduzetništva kroz projekat “Ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima”, saopšteno je iz kabineta načelnika opštine Laktaši.

 

Učesnici projekta koji uspješno završe teorijsku i praktičnu obuku dobiće sertifikate i uvjerenja o stečenom znanju koja se upisuju u radnu knjižicu.

 

Projektom će biti obezbijeđeno tržišno povezivanje uspješnih korisnika sa otkupljivačima i prerađivačima u BiH, čime će biti osiguran finansijski prihod učesnika projekta kroz samozapošljavanje.

 

Ovaj projekat se provodi u saradnji sa DŽender centrom Vlade Republike Srpske, a finansiran je iz sredstava FIGAP programa.

 

Partneri na projektu su Udruženje žena “Osmjeh žene”, Udruženje građana “Centar za djecu, mlade i porodicu”, “Eko-bel”, Ustanova za obrazovanje odraslih “Eko-znanje” Laktaši, “Plantago”, te Centar za socijalni rad Laktaši.

 

Projektom je predviđena edukacija kroz tri seta teorijskih i praktičnih treninga, a nakon prve obuke žene će biti podijeljene u tri grupe.