LAKTAŠI.3.januara-  Petarda je pirotehnički „izum“. To je kartonska cev napunjena barutom do pola ili malo više zavisi ko koliko stavlja baruta. Na vrhu petarde nalazi se fitilj koji se zapali pa on varnicama zapali barut i nastane eksplozija.

Najviše se petarde prodaju i koriste za Novu godinu i uglavnom praznicima. Postoje petarde raznih veličina i oblika, različite jačine.

pukate-petardi-mozhe-da-ostanete-bez-prsti-i-bez-800-evra-206405

Petarde su jako opasne i ako se sa njima ne vodi računa mogu se desiti katastrofalne posledice. Proizvode se razorne petarde od kojih ljudi mogu čak i da ogluve. Kod nas jedna od popularnih  petardi je „Crna Udovica“ i veoma je razorna može se čuti na velikoj udaljenosti.

Mnogi  smatraju da su petarde potpuno bezopasne i  ne vide  nikakvo zlo u ovoj  j “razonodi”. Me đutim,  da li je to zaista tako?!

Petarde su opasne po zdravlje, jer se u jer se u njima, pored  drugih hemijskih sastojaka, nalazi i otrovni selen. Nakon eksplozije petardi u zraku se talože otrovni gasovi koje udišemo i  koji ostavljaju  posljedice na naše zdravlje.

POVREDE KOJE SU MOGUĆE PRILIKOM KORIŠTENJA PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA:

-Opekotine

-Gubitak sluha

-Sljepoća

-Amputacije

-Oštećenje imovine

Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka tokom proslave Nove godine, zbog nestručnog rukovanja pirotehničkim srestvima, jedno lice je teže povređeno, oštećena su dva vozila i izazvan je požar na pomoćnom objektu jedne trgovinske radnje, rečeno je Srni u policiji.
U mjestu Donja Ilova, opština Prnjavor, jedno lice je teško povrijedilo šaku prilikom nestručnog rukovanja petardom.

Povređeni je prevezen u Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske u Banjaluci, gdje mu je ukazana ljekarska pomoć.

Usljed bacanja pirotehničkih sredstava, u Banjaluci je izbio požar na pomoćnom objektu jedne trgovinske radnje, a oštećena su i dva automobila.

Iz CJB Banjaluka apeluju na građane da se uzdrže od korišćenja pirotehničkih sredstava i oružja kako bi spriječili posljedice po život, tijelo i imovinu i kako bi predstojeće praznike proveli u bezbjednom okruženju.

“U suprotnom snosiće zakonom predviđenje posljedice”, upozoravaju iz CJB Banjaluka.