GUČA, 05. juna – Ne shvatajući ozbiljnost situacije koja je pretila njegovoj porodici, Dragan Milinković iz Guče, čija se kuća nalazi desetak metara od Bjelice, juče je svoje domaćinstvo pokušao da odbrani od poplave, a na kraju su on, njegova majka i devojka jedva spasili žive glave.

poplave kombo

Oni su uspeli da se spasu uz pomoć vatrogasaca pošto im je nabujala reka usled poplave koje su juče zahvatile neke delove Srbije odnela zid kuće i ušla u prostorije.

Voda je rušila zidove kao igračke: Dragan Milinković

Voda je rušila zidove kao igračke: Dragan Milinković FOTO: VLADIMIR LOJANICA / RAS SRBIJA

Voda je rušila zidove kao igračke: Dragan Milinković

– Kada je nabujala Bjelica počela da plavi i prodire mi u dvorište, pokušao sam da prodor vode sprečim tablom od stola. Međutim, voda je ponela i sto i mene. Pobegao sam u kuću, jedva sam je se dokopao, a reka je opkoljavala moj dom – priča za “Blic” Dragan Milinković.

On, majka i devojka, po njegovoj priči, ušli su u jednu sobu očekujući da će poplavni talas oslabiti. Prevario se. Samo nekoliko minuta kasnije voda je kao igračku razvalila jedan od zidova kuće i prodrla u nju.

Kuća Dragana Milinkovića

Kuća Dragana Milinkovića FOTO: VLADIMIR LOJANICA / RAS SRBIJA

 

Kuća Dragana Milinkovića

– Majka i devojka su neplivači. U strahu da ih bujica, reka koja nam je tekla kroz kuću, ne odnesu, sve troje smo se popeli na prozor. Ubrzo su stigli vatrogasci koji nisu mogli da nam priđu, a voda je nadirala sa svih strana. Plašili smo se da ćemo se podaviti. Majka se onesvestila od straha, pa su morali da je izvlače konopcem koji su nam dobacili sa puta – priča on. Voda je izbila dva zida iz njegove kuće, a u njoj – nije ostalo ništa.

“Voda se za nekoliko minuta digla za ceo metar”

Šta se sprema Guči i naseljima oko Bjelice, primetio je oko osam sati Mijomir Stojanović iz Donjeg Dupca.

– Ogroman oblak pokrio je moje selo. Počela je kiša, Bjelica se za nekoliko minuta digla za čitav metar. Zvao sam, znajući šta sledi, prijatelje u Viču i alarmirao ih da evakuišu kuće. Zvao sam i školu i upozoravao da stiže potop – priča Stojanović.

Mnogi meštani Viče juče su morali da se isele iz svojih kuća. Njihov komšija Milan Tomić nije imao tih problema, ali jeste drugi – nije mogao da nađe automobil.

Ne znam gde mi je auto: Milan Tomić

Ne znam gde mi je auto: Milan Tomić FOTO: VLADIMIR LOJANICA / RAS SRBIJA

Ne znam gde mi je auto: Milan Tomić

– Otišao sam poslom do Čačka. Kada sam se vratio video sam da mi nema “juga” i shvatio da ga je voda odnela. Zvao sam ljude koji žive nizvodno, ali niko ga nije video. Kuća mi nije oštećena, ali mi je stradala ćumurana – priča Tomić. Katastrofa, potop, apokalipsa, bile su reči kojima su Dragačevci opisivali jučerašnji dan.

– Živim od korita Bjelice 150 metara. Poplavila mi je prizemlje kuće, dvorište, radionicu. Imao sam proizvodnju dekorativnog kamena, sada je više nemam. – priča Zoran Radičević.

Možemo čamcem po naselju

I meštani Gruže preživeli su dramu. Mladen Petrović iz Lipnice kod Gruže kaže da se sva voda slila u dno Gruže, i poplavila više domaćinstava, prodavnicu, apoteku…

– Voda je tolika, da može da se vozi čamac. Viša je od metra, automobilima je do krova – kaže Mladen.

 

Blic