LAKTAŠI, 13. oktobra – Željka Kovačević (37) iz Laktaša, daktilografkinja u banjalučkom Osnovnom sudu, neočekivno je završila u rubrici “verovali ili ne”, jer je u četvrtak kasno posle podne u svojoj kancelariji, uz pomoć portira, čistačica i radnika Hitne pomoći, rodila zdravu devojčicu kojoj je dala ime Anastasija!

Ponosna majka porodila se dan pre termina, a svoju nesvakidašnju priču odlučila je da podeli i sa čitaocima Pressa RS. Željka, koja u sudu radi već 17 godina, kaže da je u četvrtak normalno došla na posao jer nije imala nikakve simptome da bi mogla da se porodi.

Ona tvrdi da je u kancelariji Osnovnog suda bila sama i da njeno dozivanje niko od čistačica nije mogao da čuje, jer su usisivači bili preglasni. Ipak, kaže, nije se plašila, jer je bila ubeđena da porod traje mnogo duže i da će, dok neko čuje njeno dozivanje i pozove Hitnu pomoć, imati sasvim dovoljno vremena.

– Radim inače do 16 časova, a oko 15.45 trebalo je da izađem na autobus. Ipak, nešto se nisam osećala dobro, pa nisam ni krenula tada. Kada sam videla da su radnici izašli iz suda, osetila sam da je porod krenuo i da ne smem nikud da idem, jer je hodnik dugačak. Shvatila sam da ne smem previše da se mrdam, šta je-tu je, samo sam razmišljala kako da dozovem čistačice za koje sam znala da su u zgradi, ili portira, pa da mi oni pomognu – priča nam presrećna majka.

Ona dodaje da je tada počela da doziva pomoć, ali da su usisivači čistačica bili uključeni i da niko nije mogao da je čuje.
– Pokušavala sam da dobijem portira nekoliko puta, ali nisam uspela. Hitnu nisam mogla da pozovem, jer je to morao da uradi portir sa centrale. Mislila sam da imam vremena i da ne treba da stvaram paniku bez potrebe, jer su mi žene pričale da porod traje i po nekoliko časova – priča Željka. Tvrdi da je bila relativno smirena, ali da ni u najluđem snu nije očekivala da će beba da izađe “za tren oka”.
– Nisam prestajala da dozivam pomoć i na kraju me je čula jedna od čistačica koja je brzo reagovala i pozvala Hitnu pomoć. Sedela sam na stolici i nisam mogla da se krećem kada sam osetila da je to već gotova stvar i da je beba skoro pa izašla, samo sam se nadala da će doktori brzo da stignu. Na sreću, tako je i bilo, za nekih pet do deset minuta oni su uneli nosila koja su postavili na pod, a onda mene stavili na njih – istakla je ponosna majka tek rođene devojčice.
– Doktorka je tada rekla da moraju da izvade bebu i to je bilo to. Sve se odigralo veoma brzo, bez nekih većih bolova. Ni meni još uvek ništa nije jasno, ali sam presrećna što je sve ovako prošlo – priča ova hrabra majka.

Željka dodaje da se devojčica zove Anastasija, te da se na to ime odlučila zbog doktorke koja je došla s ekipom Hitne pomoći i bila uz nju celo vreme. Kako kaže, termin za porod bio je 11. oktobar, ali je beba “odlučila” da na svet dođe dan ranije.
– Čula sam da je doktorka, kada smo pričali o imenima, pomenula da je Anastasija ime grčkog porekla, ali sam zaboravila značenje, to ću naknadno da proučim i čim sam čula svidelo mi se. Sada kada je pogledam vidim da joj to ime pristaje, prelepo je i samo kažem neka je živa i zdrava, kako god se zvala – kaže Željka za Press RS.
Anastasija joj je prvo dete, a do poslednjeg dana radila je puno radno vreme. Kaže da nije imala nikakvih poteškoća pa nije bilo potrebe da uzima trudničko bolovanje.

Ginekolog u Kliničkom centru Banjaluka Aleksandar Zolak potvrdio je da se i majka i devojčica osećaju odlično i da je u pitanju bio porod koji je prošao bez ikakvih problema i poteškoća. Jedina neuobičajena stvar bila je, kako kaže, činjenica da se majka porodila na radnom mestu i bez većih bolova.
– Ona je očigledno jedna od onih retkih žena koje ne osećaju bolove prilikom poroda, što je zaista fenomenalno. Devojčica Anastasija je teška 2.630 grama i duga 49 centimetara i sasvim je zdravo dete. Što se tiče samog poroda, opet kažem, sve je prošlo zaista u najboljem mogućem redu. Interesantno je i to što je majka do poslednjeg dana radila, nije osećala nikakve poteškoće i drago nam je što se sve srećno završilo. Ja od srca čestitamo majci – rekao je doktor Zolak.

Iz Osnovnog suda Banjaluka juče nam je potvrđeno da je njihova radnica rodila zdravu devojčicu i da su oni na to ponosni.

– Majka i beba su dobro, a kolektiv Osnovnog suda organizovaće akciju prikupljanja pomoći – kratko su nam rekli u ovom banjalučkom sudu. Istovremeno, zaposleni u ovoj pravosudnoj instituciji juče su se šalili da je mala Anastasija po rođenju dobila zanimanje, jer se rodila usred suda i ne može biti ništa drugo nego vrhunski pravnik.

 

Davorin Tomić, Dajana Slavnić

Izvor: PRESS RS