BANJALUKA, 04. februara – Srednjoškolci u mnogim školama u Republici Srpskoj su već izabrali aranžmane za ekskurzije, ove godine su najpoželjnije Španija i Grčka, a za one učenike čiji roditelji nisu mogli platiti u nekim školama su našli sponzore, tako da će i oni uživati sa vršnjacima.

Takođe, za mnoge roditelje je olakšica što ekskurziju mogu da plate na rate. Cijene ekskurzija su, zavisno od ponude aranžmana, od 500 do  900 KM.

Vita Malešević, direktorica banjalučke Gimnazije, ističe da njihovi đaci planiraju u maju da putuju u Španiju.

“Skoro 90 odsto trećih razreda će ići na ekskurziju, a onim učenicima koji nisu bili u mogućnosti  našli smo sponzore. Mi već standardno svake godine idemo u Španiju”, rekla je Maleševićeva za “Nezavisne”.

Dodala je da ekskuzija sa sedam noćenja  iznosi 895 KM.

“Ove godine imaćemo sedam noćenja, obilazimo mnogo toga i sve je uračunato u cijenu”, pojasnila Malaševićeva i dodala da je to jedna kvalitetna i sadržajna ekskurzija.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i  direktor Građevinske škole,  kazao je da njihovi srednjoškolci na ekskurziju putuju polovinom maja  u Italiju, Francusku i Španiju.

“Na ekskurziju idemo devet dana, cijena iznosi 769 KM, a roditelji će plaćati u sedam rata”, kazao je Bajić.

Prema njegovim riječima, oko 90 odsto učenika trećeg razreda će ići na ekskurziju.

“Za one učenika koji su slabijeg imovinskog stanja našli smo sponzore, tako da i oni mogu da idu”, ističe Bajić.

Dodao je da među učenicima vlada velika zainteresovanost pa će tako iz njihove škole oko 100 učenika posjetiti evropske zemlje, a u cijenu aranžmana su uključeni prevoz, smještaj i hrana.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u Semberiji, ističe da je već nekoliko godina praksa da učenici na matursku ekskurziju putuju na početku četvrtog razreda.

“Tek krajem ovog mjeseca sprovešćemo anketu  među đacima koje su to destinacije na koje bi voljeli da otputuju”, istakao je Đurić.

Prema njegovim riječima, đaci ove regije ranijih godina su se odlučivali uglavnom za Grčku i Italiju, cijena je iznoslila oko 500 KM, a roditelji su mogli plaćati u ratama.

Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola za regiju Prijedor, ističe da  već godinama imaju praksu da na ekskurzije idu u septembru.

“Trenutno spovodimo ankete među školama koja su to mjesta koja bi đaci voljeli da posjete “, kazala je Soviljeva.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola dobojske regije, kazao je da jedan dio škola ove regije ekskurzije planira u maju, a jedan dio u septembru, odnosno na početku nove školske godine.

“Radimo ankete, i ove godine đaci podjednako žele da idu i u Grčku i u Španiju, ali đaci će  ipak putovati u Grčku upravo zbog cijene, koja je prihvatljiva”, zaključio je Vasiljević.

Jasna M.,  majka maturanta iz Banjaluke, kazala je  da su ekskurzije dodatni trošak na kućni budžet, ali je olakšica što se može plaćati na rate.

“Platićemo sinu ekskurziju jer ipak je to putovanje koje će pamtiti čitav život”, rekla je ova majka.

 

Nezavisne


Novum
Novum
Novum
Novum