LAKTAŠI, 23. avgusta – Više od 130 šumskih požara registrovano je na teritoriji površine skoro 44.000 hektara u nekoliko oblasti u Rusiji, saopšteno je iz pres-servisa Službe za zaštitu šuma iz vazduha.
pozari

U saopštenju se navodi da je do ponoći 23. avgusta registrovan požar na 136 lokacija, ukupne površine 43.976 hektara i da su u toku napori da se vatra kontroliše.

Iz Službe dodaju da u gašenju požara učestvuje 1.400 ljudi, uz 80 komada opreme, javio je TASS.

Najveći broj požara prijavljen je u Krasnojarskoj pokrajini i Čukotskom autonomnom okrugu, a registrovani su i požari u Zabajkalskoj pokrajini, Jakutiji, Irkutsku i Buratiji.

U četiri ruske oblasti je zbog požara proglašena vanredna situacija.

I dok gori Sibir, situacija nije ništa bolja ni na drugoj strani svijeta.

pozar_amazonija

Brazilska svemirska agencija saopštila je da je broj požara u Amazoniji povećan za 83 odsto u odnosu na prošlu godinu, usljed velikih sječa šuma.

Prašume u brazilskom dijelu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara, pokazuju podaci državne agencije za svemirska istraživanja.

Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio nedjelju dana nakon što je predsjednik Brazila Žair Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog iznošenja podataka o sječi šuma.

Požari su doveli i do zamračenja Sao Paola. Dnevna tama koja je trajala oko sat vremena, dogodila se oko 15 časova, nakon što su jaki vjetrovi donijeli dim iz država Amazonasa i Rondonije koje su udaljene od Sao Paola više od 2.700 kilometara.

 

ATV