LAKTAŠI, 24.maja – Dva nova pacijenta iz Banjaluke i Laktaša oboljela su od morbila čime je njihov broj u Republici Srpskoj povećan na 48, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

 morbili

“Novi pacijenti, koji su Institutu prijavljeni jutros, su odrasle osobe iz Banjaluke i Laktaša sa lakšom kliničkom slikom morbila”, navode iz Instituta.

Iz Instituta dodaju da je od početka marta u Banjaluci prijavljeno 25 oboljelih, u Istočnom Sarajevu šest, Vukosavlju četiri, Modriči i Laktašima tri, u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici po dva i u Vlasenici, Šamcu i Palama po jedno.

Iz Instituta navoda da su od ukupnog broja oboljelih, do sada hospitalizovane 34 osobe.

“U Klinici za infektivne bolesti UKC Republike Srpske trenutno su hospitalizovane dvije osobe oboljele od morbila. Riječ je o odraslim pacijentima koji su stabilnog stanja. Ostali pacijenti su otpušteni sa bolničkog liječenja”, navode iz Instituta zajavno zdravstvo Srpske.

Iz Instituta navode da je najveći broj oboljelih iz uzrasnih kategorija od jedne do četiri godine /12/ i od 30 do 39 godina /devet/.

“Od ukupno 48 oboljelih od morbila u Republici Srpskoj, 45 nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano za svoju dob ili su nepoznatog vakcinalnog statusa”, ističu iz Instituta.

Dom zdravlja Banjaluka je 3. maja proglasio epidemiju morbila na teritoriji grada zbog širenja morbila među štićenicima Doma “Rada Vranješević” Banjaluka.

Nadležne zdravstvene ustanove, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, sprovode mjere na sprečavanju i suzbijanju širenja epidemije.

Iz Instituta navode da je jedna od najvažnijih mjera provjera vakcinalnih kartona i vakcinacija djece i omladine prema obaveznom kalendaru, a potom vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih MRP vakcinom koja štiti od morbila, rubeole i parotitisa.

Morbile su virusno, zarazno oboljenje, a bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.