LAKTAŠI, 06. maja – Za obnovu regionalnih i magistrlnih puteva u Srpskoj ove godine planirano je 151 miliona maraka. Tako stoji u planu javnih nabavki JP “Putevi Republike Srpske”.

putevi

Plan je ambiciozan i građevinski i finansijski, kažu u “Putevima”, ali nije neostvariv. Ukupno 63 stavke.

“Kao što je put Nevesinje-Berkovići, on je javnosti već dosta poznat. U ovom našem planu predstavlja najveću cifru od nekih 23,24 miliona maraka i vrlo je impoznatan. Želimo da uradimo regionalni putni pravac Jezero-Šipovo, Ljubinje-Trebinje, nastavak puteva na prilazu Mrakovici iz prvca Gradiške i iz pravca Dubice. Zahtejvaju svoju popravku, rehabilitaciju kao što je putni pravac Dubica-Gradiška, preko Draksenića, putni pravac Derventa-Doboj preko Šešlija”, istakao je Slobodan Udovčić, rukovodilac Odjeljenja za održavanje puteva u JP “Putevi Republike Srpske”.

U “Putevima” planiraju da isprojektuju više od 100 kilometara rehabilitacije putne mreže, a ako sve bude išlo po planu odradili bi 50-60 kilometara. Rogatica, Milići, Lopare, Pelagićevo, Vlasenica, Banjaluka, Čelinac su lokalne uprave koje će dobiti novac za unapređenje putne infrastrukture. Na najviše novca mogu da računaju Banja Luka za koju je planirano 2,5 miliona maraka i Čelinac 500 hiljada maraka. 

“Mi trenutno razgovaramo za rekontrukciju regionalnih i magistralnih puteva u Republici Srpskoj sa Svjetskom bankom. Mi smo njima tamo dali plan, oni sad analiziraju. Razgovarali smo s njima, da li će nam oni odbriti kredit, iz tih sredstava ćemo ići u značajniju rekonstrukciju magistralnih i regionalnih puteva, mimo ovog redovnog što smo mi predvidjeli”, istakao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja u Vladi Republike Srpske.

Putnu mrežu Republike Srpske čini 4,191 km, magistralnih i regionalnih puteva. Prema međunarodnim standardima, godišnje bi u puteve trebalo ulagati oko 100 miliona maraka.  

 

Glas Srpske