VALPOVO, 03. decembra – Branimir Čolaković iz Šaga povrijedio je policijsku službenicu Mariju Iličić i kao ženu i kao policajku, te ga je Dunja Bertok, sutkinja Prekršajnog suda u Valpovu (Hrvatska) nepravomoćno proglasila krivim.

750135_branimir-colakovic-becarac_ls

On se tereti da je prije tri i po godine pjevajući bećarac povrijedio lično dostojanstvo i ponizio policijsku službenicu.

Odredila mu je novčanu kaznu i to 1.500 kuna kazne za vrijeđanje po spolu, te 500 kuna zbog vrijeđanja službene osobe (ukupno oko 530 KM).

Bilo je to ponovljeno suđenje u istom predmetu, a nakon što je Visoki trgovački sud ukinuo prvu nepravomoćnu presudu koju je sutkinja Bertok donijela prije tri godine kada je Čolakovića oslobodila krivice. Sada je, ipak, donijela potpuno drugačiju presudu.

Podsjetimo, Čolaković se na sudu našao po tužbi Policijske stanice Belišće, gdje je Iličić zaposlena, a na teret su mu stavili da je kao član HKUD-a “Valpovo 1905.” otpjevavši jedan bećarac u junu 2015. godine na folklornoj manifestaciji Ljeto valpovačko povrijedio njeno lično dostojanstvo i ponizio je.

Iličić je toga dana bila u osiguranju povorke, a sporni stihovi prema optužnici glase: „Mala moja, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se na**zi“, a u nastavku: „Što j’ u pjesmi to se pjevat smije, lud bi bio ‘ko bi zamjerio.“

Inače, Čolaković je priznao da je otpjevao inkriminirani bećarac s tom razlikom da nije pjevao „skini gaće“ nego „priđi bliže“ te da ga nije uputio lično policajki.

Sutkinja Bertok prije tri godine je oslobodila Čolakovića krivice upravo jer se „nije moglo utvrditi da se optuženi direktno obratio policijskoj službenici.“

Jutarnji.hr