SARAJEVO, 19. maja – Agencija za bezbjednost hrane BiH posredstvom Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje EU obaviještena je da je u BiH isporučen proizvod “basmati riža” brenda “Atri”, uvoznika “Investitor” iz Ilijaša, u kojem je utvrđena nedozvoljena količina ostataka pesticida.

 “Basmati riža” opasna po  zdravlje zbog pesticida19.05.2018 10:46 | Srna

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH saopšteno je da je procjenom rizika utvrđeno da, u slučaju akutne izloženosti ostacima hlorpirifosa u određenim koncentracijama, ovaj proizvod predstavlja visok rizik po zdravlje djece.

– S ciljem zaštite zdravlja, potrošačima koji su kupili ovaj proizvod preporučujemo da ga ne konzumiraju – naglašeno je u saopštenju.

Agencija je svu raspoloživu dokumentaciju dostavila na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH, od kojih je zatraženo da sprovedu mjere kontrole, utvrde sljedivost proizvoda i dostave Agenciji povratnu informaciju o preduzetim mjerama i rezultatima kontrole.

Iz Agencije za bezbjednost hrane napominju da će detaljnije informacije biti poznate nakon prijema povratne informacije.

 

(Srna)