LAKTAŠI.2. januara-  Crkva brvnara, posvećena Rođenju Presvete Bogorodice, nalazi se u naseljenom mjestu Malo Blaško na području opštine Laktaši, šesnaest kilometara istočno od Banje Luke.

 

Oko nje se nalazi groblje na kom je pronađeno osam stećaka, te se sudeći po tome, pretpostavlja da je crkva znatno starija od 1750. godine, koja se smatra godinom izgradnje. U vrijeme Austrijsko-turskog rata (1737–1739. godine) oštećena je, a potom obnovljena sredinom XVIII vijeka.

Crkvena građevina konstruktivno je veoma zanimljiva zbog svoje jednostavnosti. Naime, na prostoru od svega dvadeset osam kvadratnih metara smješteni su oltar, srednji dio (naos), priprata i hor nad njom. Konstruktivni elementi su iskorišćeni i u dekorativne svrhe, a po obliku, materijalu (hrastovo drvo) i ukrasima, u potpunosti je uklopljena u seoski ambijent.

 

Unutrašnjost je bogato oslikana, a među brojnim ikonama koje su djela domaćih ikonopisaca iz druge polovine XIX vijeka, ističu se drvorezbarene carske dveri, „vjerska vrata“. Oko crkve je svojevremeno bilo oko 30 drvenih ladara koje su podigle pojedine porodice da bi imale gdje da se smjeste za vrijeme crkvenih zborova. Za ovu, kao i mnoge druge brvnare koje danas obuhvata Eparhija banjalučka, vezana je legenda o čudesnom premještanju crkve s mjesta na mjesto. Prema njoj, seljaci su premjestili crkvu u toku noći jer su je Turci skrnavili uvodeći u nju konje kada bi ih uhvatilo nevrijeme, a paši su dojavili da je crkva sama prešla na drugo mjesto.

Graditeljska cjelina, Pravoslavna crkva brvnara sa pokretnom imovinom i ostacima nekropole sa stećcima, proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, 11. marta 2011. godine. Pri tome se primjenjuju mjere očuvanja i trajne zaštite utvrđene Zakonom o provođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika.

                    

 

(Upoznaj Srpsku)