LAKTAŠI, 28. marta –  U laktaškom selu Devetina, ispred ukrajinske, grko-katoličke crkve, u prelijepoj stogodišnjoj hrastovoj šumi, nalazi se osam kamenih gromada. Deveta je udaljena nekoliko kilometara a legenda kaže da ju je bacio Marko Kraljević, prolazeći ovim krajem.

Devetina

Za kamene stijene iz Devetine, sve više se vjeruje da su ljekovite. Teške su i po nekoliko tona a po nekim tumačenjima, Devetina je po njima i dobila ime. Neki naučnici smatraju da stijene u Devetini predstavljaju ostatke nekog drevnog hrama.

devetina

 

Poslednjih nekoliko godina, ne mali broj posjetilaca prevali dug put do ovog sela, udaljenog kilometar i po od Hrvaćana, kako bi se uvjerili u neobičan prirodni fenomen. Postoji vjerovanje da svaki kamen pomaže u otklanjanju raznih zdravstvenih tegoba, od astme, išijasa, migrene itd… Stariji mještani govore da jedan od ovih ogromnih kamenova vraća “izgubljenu muškost”.
U „Laktaški mali Stonehenge“, kako neki nazivaju ovo mjesto, već godinama dolazi i ruska bioenergičarka Ljudmila Osipova koja tvrdi da joj blizina ovog velikog kamenja izaziva jake vibracije kakve nigdje nije osjetila.
Mještani ovog sela srdačno dočekuju goste i strpljivo im objašnjavaju bogatstvo kakvim raspolažu. Najeću satisfakciju dožive kada im se javi neko kome su stijene pomogle u izliječenju.
 (TOOL)