LAKTAŠI, 06. maja – Običaji i rituali na Đurđevdan – evo kako da ispunite najveću ljubavnu želju!

Pravoslavni vernici 6. maja obeležavaju praznik Svetog Đorđa, odnosno slave Đurđevdan, piše Lovesensa.

Za ovaj praznik vezuju se razni stari običaji i rituali za koje se veruje da privlače blagostanje, napredak i ljubav. Jedan od najpoznatijih rituala je priprema đurđevdanske kupke.

U posudu napunjenu vodom stavlja se razno prolećno bilje, a zatim dren, zdravac, grabež, a neki stavljaju i čuvarkuću, odnosno prvo ofarbano uskršnje crvenop jaje. Ova kupka se najčepšće pravi noć pred Đurđevdan, ostavlja se ispod ruže da prenoći, pa se na Đurđevdan ovom kupkom umivaju deca da bi bila zdrava, devojke da bi pronašle srodnu dušu, stariji da bi bili zdravi i domaćin da bi kuća bila sačuvana od loših sila.

Na ovaj praznik bere se đurđevdansko cveće, a to su maslačak, đurđevak i mlečika. Od tog cveća se pletu venčići i stavljaju se na vrata ili kapije kako bi u domu vladala sreća i zdravlje i kako bi godina bila rodna.

Nekada su se na Đurđevdan od leske pravili krstići koji štite od zlih sila. takođe, stari običaj je da se na Đurđevdan pali vatra kako bi se oterala negativna energija.

Jedno drvo na Đurđevdan ima posebno značenje, a to je grab. Verovalo se da danas treba da se zaljuljate na grani ovog drveta kako bi se vaša sipmpatija u vas zaljubila.

 

Izvor: Lovesensa