Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

 

U protekla 24 časa u Republici Srpskoj je potvrđeno 17 novih slučajeva zaraze novim virusom korona, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.U laboratorijama je testirano 416 uzoraka.

– Testiran je niz zdravstvenih radnika u ovom turnusu i pozitivan je jedan ljekar iz UKC RS. Radi se o kolegi koji je ranije bio negativan, a sad je pozitivan – kaže Šeranić.

Od novopotvrđenih, uglavnom se radi o porodičnim kontaktima ili o neposrednim kontaktima sa licem koje je prethodno zaraženo, ali imamo i nekoliko osoba koje nisu mogle direktno navesti kontakt.

– Upravo zbog toga se ne smijemo opuštati i ići u relaksiranje bilo kakvih javno zdravstvenih mjera. Virus je u zajednici i moramo i dalje izdržati da se ponašamo odgovorno, ostanemo kući i da i dalje prođemo sa što manje posljedica – poručuje ministar.

Od novozaraženih, po pet je muškaraca srednje životne dobi i starije životne dobi, po dvije žene su mlađe i srednje životne dobi, dok su tri žene starije životne dobi. Ukupno deset osoba je iz Banjaluke, tri osobe su iz Laktaša, dvije iz Mrkonjić Grada, a po jedna iz Prnjavora i Istočne Ilidže.

Foto: Vlada RS

-Od toga je ukupno devet osoba hospitalizovano, dok će ostali biti stavljeni dalje pod zdravstveni nadzor – kaže ministar Šeranić.

Po njegovim riječima, u Srpskoj ima ukupno 365 pozitivnih na virus korona, a od posljedica virusa do sada je preminulo 13 osoba, među kojima je muškarac koji je bio na respitatoru, a o čijoj smrti je jutros izvijestio UKC RS. On je imao više drugih oboljenja, uglavnom srčanih, potvrdio je ministar, te porodici uputio saučešće.Dobra vijest je da se ukupno 81 osoba do sada oporavila od virusa korona u Srpskoj, a najviše iz Banjaluke – 55 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS na odjeljenju Covid smješteno je 46 osoba, sa teškom kliničkom slikom, a na respiratoru su četiri osobe.

Na staroj lokaciji klinike za plućne bolesti je 59 pacijenata, sa lakšom kliničkom slikom, a u UKC u izolaciji četiri osobe čekaju nalaz.

U bolnici u Doboju se liječe tri osobe, u Bijeljini i Istočnom Sarajevu po dvije, a u Zvorniku su takođe tri osobe na bolničkom liječenju.

Do sada je u Srpskoj urađeno 3.734 testova na novi virus korona. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 6.623 osobe, dok je nadzor prestao za 15.326 osoba.

Trenutno je u karantinima na graničnim prelazima u Srpskoj 42 osoba, od čega u Gradišci 17 osoba, u Šamcu deset osoba, u Brod osam osoba i po jedna do dvije na drugim graničnim prelazima.

 

Srpskainfo