FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

LAKTAŠI, 26. jula – Preduzeće “Protivgradna preventiva Republike Srpske” dejstvovalo je sa 35 protivgradnih raketa, a nije bilo pojave štete od grada na branjenom području.

Zbog nestabilne vremenske situacije sistem protivgradne zaštite juče je preveden u stanje pripravnosti od 15.00 do 20.00 časova. Dozvola za dejstvo dobijena je od Centra letnih informacija (FIC) u periodu od 16.28 do 19.20 časova, dok je tokom dana postojala zabrana korištenja vazdušnog prostora – saopšteno je iz “protivgradne preventive”.

Od 15.00 časova radarskim sistemima praćena je oblačnost u jugozapadnoj vazdušnoj struji, koja prvo izvan branjenog područja, južno od Banjaluke, ugrožava teren Banjaluke, Laktaša, Srpca, Prnjavora i kasnije Dervente, Doboja, Ozrena i Posavine, te Brčko distrikta i Gradačca.

– Preventivno smo dejstvovali na osam jačih ćelija, sa metodološki zadovoljenim kriterijumima gradoopasnosti, kako bismo spriječili pojave krupnijeg grada. Od pojava je zabilježena samo sugradica u pljusku na terenu Doboja i Prnjavora – naveli su iz “Protivgradne preventive”.

Od 17.18 do 19.00 časova dejstvovalo je 30 stanica i ispaljeno ukupno 35 protivgradnih raketa.

Jučerašnje dejstvovanje bilo je 23. u ovogodišnjoj protivgradnoj sezoni, u kojoj su ispaljene ukupno 593 protivgradne rakete.