kos
LAKTAŠI, 13. februara – Komentarišući odluku   Ustavnog suda BiH da poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj padne pod ingerenciju BiH,  predsjednik OO DEMOS-a Laktaši dr Miloš Kos izjavio je  da je Ustavni sud BiH, institucija koja je osmišljena da bi Republici Srpskoj i Srbima u BiH oduzimala prava i nadležnosti.

”U toj instituciji sjede strane sudije, koje apsolutno ne poznaju kompleksnost našeg društva i uređenja i koje, očigledno, svoje odluke donose po diktatu određenih centara moći”, naglasio je dr Kos.

On je istakao da  timovima laktaškog DEMOS-a za pravo i poljoprivredu  razmatraju efekte ovog skandala na području laktaške opštine.

”Frapantno je da bi po njima preko 6.000 hektara naše, laktaške zemlje,  pripalo Bosni i Hercegovini. To je zemlja koja je natopljena krvlju i znojem naših očeva, djedova, pradjedova, sveta srpska zemlja”, upozorio je Kos.

Prema njegovim riječima, bilo kakvo otimanje zemlje je direktno kršenje Dejtonskog sporazuma, u kome su jasno i nedvojbeno navedeni procenti teritorije koja pripada entitetima.

”Odnosno 49 odsto je Republika Srpska, koliko god da se to nekom ne sviđa”, poručio je predsjednik laktaškog DEMOS-a.