Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije rekao je da će ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija ostati upamćeno po prijetnjama i iskaljenoj mržnji, ali i po snazi koju Srpska pravoslavna crkva (SPC) ima i mora imati da bi srpski narod preživio i nadživio svoje dželate.

Episkop Sergej: Srpska pravoslavna crkva je kičma i snaga srpskog naroda
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

On je saopštio da bi Srbi i SPC, da su popustili i izmjestili mjesto ustoličenja mitropolita Joanikija iz Cetinjskog manastira, nakon toga popuštali dovijeka, a u tom popuštanju izgubili bi sebe.

– Da smo odustali od ustoličenja na Cetinju, sutra bi nam zabranili da se obavi ustoličenje patrijarha srpskog u Pećkoj patrijaršiji, a prekosutra bi tako bilo u Zagrebu, Ljubljani, Prizrenu, Sarajevu, Petrovcu… To je logika moći ovoga svijeta – rekao je episkop Sergije.

U svojoj besjedi objavljenoj na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke, vladika Sergije poručuje da je SPC kičma srpskog naroda i njegova najveća snaga.

– Kad država zakaže, Crkva je tu kao stub oko kojeg se narod okuplja. Zato smo i nadživjeli pet vijekova ropstva. Gdje god se Crkva izbori za svoj opstanak, opstaće i Srbi, opstaće ćirilica, opstaće jezik i vjera – rekao je episkop bihaćko-petrovački.

Vladika Sergije istakao je da lider SDA Bakir Izetbegović, kojeg naziva sarajevskim multikulturalistom, u predahu od lažne multietničnosti proziva SPC da se već dva vijeka miješa u politiku, ne videći da SPC vijekovima čuva svoj narod od politike koju mu nude Izetbegović, crnogorski predsjednik Milo Đukanović, novosadski autonomaš Nenad Čanak i njima slični.

Vladika je podsjetio da su preci zbog vjere i imena na kolac nabijani, u jame bacani i živi spaljivani, ali nisu poklekli, znajući da će svi Bogu položiti račun za sve.

– Nikada ne treba da atakujemo na nešto što nije naše, ali isto tako, po cijenu života, treba da branimo svoje svetinje, ognjišta i grobove – rekao je episkop Sergije, povodom ustoličenja mitropolita Joanikija.