LAKTAŠI, 28. maja- Čudna priča kruži ovih dana kroz naselje Trn. O čemu se radi? Stanovnike pojedinih ulica noćima bude čudni zvukovi koje stvaraju “fantomske” mačke.

macka

Zašto “fantomske”? Svi znamo da je sezona parenja mačaka prošla, i da je mjesec februar vrijeme kada se one okupljaju, i kada nam njihovo “mijaukanje” i “ljubavni zov” nisu nimalo čudni. Ali sad, kad je već kraj maja, i kad iz prikrajka izviruju prvi mačići, ovakva pojava je zaista čudna.

Da stvar bude još zanimljivija, oni koji su se susreli sa čudnim zvukovima koji podsjećaju na plač malog djeteta, u sred noći, kažu da i kad pokušaju da otjeraju “veselu družinu”, ne mogu da ih nađu. A zvukovi nastavljaju da odjekuju dalje kroz noć.

“Cijelu noć nisam oka sklopila”, kaže za “Glas Laktaša” V.Đ. “Ovo još nisam u životu ni vidjela ni čula!”

Priče o životinjama koje se čudno ponašaju dan ili dva prije prirodne katastrofe – potresa, poplave ili oluje poznate se od davnina. Istoričari su zabilježili da su brojne zvjerke poput štakora, lasica i gmazova napustile grčki grad Helike par dana prije cunamija koji je razorio mjesto 373. g. pr. Krista. Uoči erupcije indonezijskog vulkana Krakatoe 1883. brojne su životinje napustile okolno područje. Mačke su pobjegle iz čileanskog Copiaga 1922. nedugo prije potresa koji je uništio velik dio grada.

Svjedoci su izjavili da su psi bili vrlo uzrujani u danima prije velikog potresa 1923. u Tokiju i Jokohami. Više je građana Santa Cruza u Kaliforniji posvjedočilo da se se mačke čudno ponašale nekoliko sati prije potresa 1989. Te su zapanjujuće priče sudeći po broju svjedočanstava istinite, no ne dokazuju životinjske nadnaravne sposobnosti. Moglo bi se raditi i o izuzetno razvijenim osjetilima. Iako ne znamo kako djeluju i koje signale opažaju, izvjesno je da životinje imaju ugrađene senzore za prirodne pojave. Neki stručnjaci pretpostavljaju da životinje pred potres detektiraju vrlo fina, upozoravajuća podrhtavanja tla koja ne bilježe ni moderni uređaji ili da njuše molekule plina koje izlaze iz zemljine utrobe. Drugi vjeruju da životinje registriraju elektrostatičke smetnje ili neznatne promjene u tlaku zraka koje prethode oluji.