LAKTTAŠI, 28. marta – Pored skupocjenih i snažnih automobila koji dominiraju na cestama u Lijevču, još voze i stari tipovi vozila proizvedenih u bivšoj Jugoslaviji. Najstariji među njima, „zastava 750“, popularniji po nazivu „fićo“ se ne predaje godinama, vremenu i drugim izazovima.


Podsjećamo, “zastava 750” je automobil proizveden po licenci Fiata 600, predstavljenog 1955. godine na sajmu automobila u Ženevi, kao simbol poslijeratnog italijanskog ekonomskog napretka. U tadašnjoj Jugoslaviji prvi “fićo” proizveden je 18. oktobra 1955.godine.

Do novembra 1985, kada je iz Zastave izašao poslednji fićo, ukupno je proizvedeno 923.487 primjeraka ovog automobile. U  SFRJ, podsjetimo i na tu činjenicu, proglašen za nacionalnu klasu.

Osim Jugoslavije, ovaj mališa među četvorotočkašima, proizveden je u više verzija i u Austriji, Španiji i Argentini. Ukupno je sa proizvodnih traka u ovim zemljama, računajući i njegovu postojbinu Italiju, izašlo 2.695.197 vozila. Poslednji u Jugoslaviji proizveden je 18. novembra 1985. godine.

Vlasnici ovih vozila, koje često srećemo u okolini Laktaša i Gradiške, o “fići” govore nostalgično i čuvaju ih ljubomorno, kao ostatke države koju su voljeli, slobodno živjeli i, kako kažu, mnogo više nego sada radovali se svakom danu. (srpska info)