GRADIŠKA, 21. maja – Opština Gradiška mora da isplati pola miliona maraka višegodišnjeg duga za zakupninu prostora od banjalučkog Krajina osiguranja, koje je koristila opštinska administracija. Okružni privredni sud odlučio je u korist Krajina osiguranja, a istu presudu donio je i Viši privredni nakon žalbe opštine.

gradiska

Opština je tvrdila da je Ugovor o zakupu prostora iz 2009. prestao da važi i da su se sa Krajina osiguranjem dogovorili da taj prostor ustupi Opštini u zamjenu za neki drugi. Dogovor je odbila Skupština akcionara Krajina osiguranja.

Opština gradiška zakupninu prostora plaćala je svega dvije godine. Zbog toga je Krajina osiguranje uložilo tužbu 2014. ali je istovremeno i Opština tužila Krajina osiguranje, tvrdeći da prostor pripada njima.

ATV je u posjedu presude Višeg privrednog suda, u kojoj je navedeno da se Opština neosnovano žalila, i naređeno je da isplati dugovanja počevši sa 2011. godinom. Tada je Opština tvrdila da su dvije strane postigle ugovor, i prestala da plaća dugovovanja.

Aleksandar Sajić, zastupnik Krajina osiguranja, kaže da su i prvostepeni sud i Viši privredni sud Republike Srpske stali na stanovište da je Krajina u pravu, a Opština Gradiška nije. Odnosno, da je tužbeni zahtjev Krajine osnovan, a tužbeni zahtjev Opštine Gradiška nije.

“Sad imamo pravosnažnu odluku, mi ćemo vjerovatno uskoro ući u pregovore sa sadašnjom upravom Opštine”, rekao je Sajić.

Gradiška je obaveze prestala da izmiruje još za mandata Nikole Kragulja. Zakup nije plaćala ni SDS-ova administracija u mandatu Zorana Latinovića, ali je tada uložena kontratužba. Bivši načelnici se pravdaju dogovorom o zamjeni prostora, za koji su Okružni i drugostepeni privredni sudovi utvrdili da nije ni zaključen.

“Opština je nastojeći da privoli drugu stranu, Krajina osiguranje, da postignemo određeni dogovor, obustavila plaćanje zakupa koji je u tom momentu plaćan za taj prostor. Poslije toga su uslijedile druge međusobne tužbe,” rekao je Kragulj.

Zoran Latinović, takođe bivši načelnik opštine kaže treba tržiti rješenje.

“Ovakvim jednim štetnim ugovorom i ukupnim rješenjem, mislim da možemo tražiti neka druga rješenja, odnosno kontratužbom, sa ciljem da se sva ova dugovanja ponište, a da se poslovni prostori, onako kako je to u startu bilo definisano, prostom zamjenom kvadrat za kvadrat riješe sa krajina osiguranjem,” kaže Latinović.

Zoran Adžić, sadašnji načelnik Opštine, rekao je da će Gradiška isplatiti dug za zakup prostora po pravosnažnoj presudi.

Vlada je prostor Krajina osiguranja dodijelila Opštini 2004. godine, kada je još bio u vlasništvu Srpske, ali ga je ubrzo i vratila Krajina osiguranju.

 

ATV