Zbog podviga koji je načinio prije dvije godine, kada je spasao život jednom djetetu, Ognjen Damljanović (21), dobiće nagradu Vrelo srce, koju dodjeljuje Fond socijalno-kulturne inicijative Svetlane Medvedeve, supruge bivšeg predsjednika i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva.

ognjen-damljanović

Ognjen će biti prvi državljanin Srbije koji će poneti ovo priznanje koje će mu biti uručeno 2. aprila u Moskvi. U pitanju je nagrada koja se dodjeljuje mladim ljudima za određena dostignuća, a Užičanin ju je, prema odluci Fonda, zaslužio zbog herojskog čina spasavanja djeteta iz reke Đetinje. Osim njemu, nagrade će biti dodijeljene i omladincima iz Rusije, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Mongolije, Tadžikistana, Češke i Južne Osetije.

Ispod brane užičkog kupališta Plaža na Đetinji, 17. marta jedna Užičanka je dozvolila sinu da sam suviše blizu priđe nabujaloj rijeci. Damljanović je u tim momentima završavao trening na spravama u obližnjem parkiću.

– Počeo sam da se pakujem. Stavio sam slušalice na uši i pustio muziku, ali nisam mnogo pojačao ton, što obično radim. Srećom, jer sam uspio da čujem krik žene – pričao je za Blic.

Okrenuo se u pravcu iz koga je došao vapaj, a onda je vidio ženu koja zapomaže s obale i dijete u vodi. Matica ga je kovitlala i nosila ka brzacima. Ognjen nije mnogo razmišljao, osim njega nije bilo nikog drugog ko bi mogao da pomogne.

I dvije godine poslije, kaže mladi heroj, presretne ga pitanje: šta bi bilo da sam muziku pojačao kao što umem.

 

Blic