LAKTAŠI, 04. januara – Policajac Kasim Beganović koji u ovoj službi radi 19 godina, od sada se može pohvaliti da je iz Save, od sigurne smrti tokom novogodišnjih praznika, spasao još jednu osobu.

Foto: Milan Pilipović / RAS SrbijaKasim Beganović

On je iz hladne i nabujale reke, prvog dana 2018. godine, nekoliko minuta pre 22 sata izvukao 39-godišnjeg G. Đ. koji se držao za čamac dozivajući u pomoć.

Samo sekunde i hrabrost policajca koji se u patroli zatekao blizu mesta nesreće, presudili su da davljenik bude bezbedno izbavljen iz vode i smešten u gradišku Bolnicu.

On više nije životno ugrožen, dok je Beganović je postao heroj u Gradiški.

– Po pozivu dežurnog policajaca, sa kolegom Zlatkom Kovačevićem krenuo sam na lice mesta. Na obali Save zatekli smo nekoliko meštana koji su pokazali na mladića koji se držao za čamac i zapomagao, zvao u pomoć. Vidljivost je bila loša, Sava nabujala, hladna… – opisuje Beganović prizor na kojeg je naišao.

Nije oklevao shvativši da samo brzom intervencijom može spasti G.Đ. koji stanuje u blizini reke.

– Svaka sekunda bila je dragocena, jer ukoliko bi se pustio, voda bi ga odnela i tu pomoći nebi bilo. Hrabrio sam ga pokušavajući da mu se približim preko plutajućih dasaka i stiropora. On je govorio nešto neodređeno, nerazumljivo ali sam bio ubeđen da ga voda i brzi talasi neće odneti pre nego što ga zgrabim za ruke – opisuje ovaj policajac svoj poduhvat, sličan još jednom, kada je stotinjak metara niže prošle godine spasao još jednog muškarca iz Save.

On kaže da ne zna pod kojim okolnostima je G.Đ. dospeo u reku, da li je to bio pokušaj samoubistva ili nesretan slučaj.

– Za mene to nije toliko važno nego osećaj da je spasen ljudski život i da se G.Đ. uspešno oporavlja u Bolnici u Gradiški, gde ga je smestila Hitna služba Doma zdravlja koja je stigla na lice mesta – napominje Beganović.

Policijski službenik Kasim Beganović iz Gradiške, zaposlen u Policijskoj stanici Gradiška, brzim, efikasnim i humanim postupanjem sprečio je utapanje jedne sobe.

Naime, policiji je 1. januara oko 21.45 časova prijavljeno je da se u Savi utapa nepoznati muškarac.

Na ovaj način, još jednom je pokazano da su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, spremni žrtvovati svoje živote kako bi spasli druge.

 

Blic