LAKTAŠI, 04. januara – U Republici Srpskoj je tokom prošle godine prijavljeno 3.937 oboljelih od varičela /ovčijih boginja/, što je najmanje oboljelih za posljednjih pet godina, podaci su Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.
Iz Instituta navode da je u 2016. godini bilo registrovano 5.376 oboljelih od varičela.

varičele

Specijalista epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Radovan Bratić rekao je Srni da je tokom prošle godine prijavljeno šest epidemija varičela, i to u vrtićima i školama, gdje se bolest inače najčešće javlja, sa manjim brojem oboljelih kod omladine i odraslih.

“Kao i prethodnih godina, kod većine oboljelih bili su dijagnostifikovani lakši klinički oblici bolesti”, kaže Bratić i dodaje da se varičele javljaju tokom cijele godine, ali da je najveći broj oboljelih zimi i u proljeće.

Bratić je napomenuo da su varičele akutno, vrlo zarazno virusno oboljenje sa osipom koji izbija u naletima, inkubacija traje 14 do 18 dana, traje dvije do tri nedjelje i, uglavnom, prolazi bez komplikacija, a izuzetak čini encefalitis.

“Izvor infekcije je bolesnik od varičele, a rjeđe od herpes zostera. Bolest se javlja sporadično i u vidu epidemija. Najčešće obolijevaju djeca predškolskog i školskog uzrasta, ali se javlja i kod odraslih osoba”, kaže Bratić.

On ističe da su osnovne mjere protiv širenja infekcije izolacija i liječenje bolesnika.

 

Srna