LAKTAŠI, 01. jula – U zemljama Zapadnog Balkana danas je stupio na snagu dogovor o jeftinijoj cijeni rominga u mobilnim mrežama.

telefon

Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Albanija postigle su u maju prošle godine dogovor o snižavanju cijena rominga u mobilnim mrežama, koji je stupio danas na snagu. Građani BiH će, kada putuju u neku drugu zemlju Zapadnog Balkana, imati mogućnost koristiti vlastite mobilne uređaje po povlaštenim cijenama.

Cijene će biti ograničene na 0,19 evra po minuti poziva, 0,06 evra za SMS poruku te 0,2 evra po megabajtu internetskog prometa. Isti dogovor, poznat kao Digitalna agenda za Zapadni Balkan, uključuje i plan prema kojem će se na ovom području 2021. godine u potpunosti ukinuti troškovi rominga, na isti način kao što su sada ukinuti unutar EU – pa će građani u cijeloj regiji moći telefonirati i surfati na mobitelima kao da se nalaze u svojoj zemlji.

Podsjetimo da je prije ovog dogovora u Parlamentu BiH na incijativu tadašnjeg predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladena Bosića (SDS) došlo do usklađivanja cijena telekom usluga u BiH sa cijenama u okruženju i Evropskoj uniji.

antikes_telefon_hi

Ranijih godina građani BiH plaćali su najviše cijene usluga mobilnih operatera u regiji, piše Srna.

 

Počev od 1. jula ove pa do 30. juna 2021. godine predviđeno je postepeno snižavanje cijena rominga u nekoliko faza: od 1. jula 2019, zatim od 1. januara 2020, pa od 1. jula 2020, da bi od 1. jula 2021. došlo do potpunog ukidanja naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana, odnosno korisnici će plaćati usluge rominga pod istim uslovima koji se primjenjuju u domaćem saobraćaju.

Od 1. januara 2020. se mijenja način obračuna troškova rominga tako da će svi korisnici plaćati roming po principu koji podrazumijeva zbir domaće cijene (koju trenutno plaćaju u domaćem saobraćaju) plus roming naknadu.

To će dovesti do dodatnog snižavanja troškova rominga za većinu korisnika.

Od 1. jula 2020. uslijediće dodatno snižavanje roming cijena za dolazne pozive i prenos podataka za sve korisnike, prenosi Tanjug.

 

Srpskainfo