LAKTAŠI, 07. maja – Epidemija korona virusa zadala je veliki udarac domaćim uzgajivačima prasića i jagnjadi u Srpskoj koji, kada je riječ o prodaji, ne pamte goru sezonu.

Iako su april i maj, zbog brojnih slava i praznika, za njih oduvijek bili najplodonosniji, odnosno sezona u kojoj najviše zarade, ove godine su, kako naglašavaju, prošli da, praktično, nisu mogli lošije.

Zbog nezapamćenog pada potražnje, cijena po kilogramu žive vage je, u odnosu na prošlu godinu kada je iznosila između 5,5 i šest KM, pala na 3,5 KM. Uprkos tome, prodaja prasića u Srpskoj je bila ispod svakog prosjeka.

Naime, zbog zatvaranja restorana i pečenjara, te zabrane masovnog proslavljanja Lazareve subote, Vaskrsa, Prvog maja, Đurđevdana, Markovdana, domaći farmeri, a posebno oni koji se bave uzgojem prasića, umjesto zarade sada samo mogu da sabiraju štetu.

Pečenica

Masovnog kupovanja prasića nije bilo jer je većina ljudi u Srpskoj odlučila da slavu obilježi u najužem krugu porodice, tako da za pečenicama nije bilo potrebe. Naravno, ima i onih koji su slavsku trpezu ukrasili pečenim prasetom, ali su oni zasigurno među rijetkima.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U Udruženju uzgajivača svinja Republike Srpske kažu da su, u poređenju s ranijim godinama, ovog proljeća uspjeli da prodaju tek 40 odsto prasića.

– I to ne znamo kako smo uspjeli, s obzirom na to da je, zbog epidemije korona virusa, praktično stalo sve. Iskreno, nadali smo se da ćemo ovog proljeća uspjeti da ostvarimo lijepu prodaju, ali nam je ova pandemija pomrsila račune. U šali znam reći da za prasićima ove godine vlada interes kao za odlaskom na more, dakle – nikakav – kaže predsjednik ovog udruženja Mišo Maljčić.

Zalihe

Prema njegovim riječima, osim što nisu zaradili na njihovoj prodaji, uzgajivači sad idu u drugi problem, jer te iste prasiće i dalje moraju da hrane.

– To je za nas novi trošak, jer ne znamo hoćemo li, kada i kome uspjeti da ih prodamo. Sve više trošimo zalihe stočne hrane, koje nisu bile predviđene za ove prasiće, jer smo mislili da ćemo ih uspjeti prodati. Poseban problem je što prase teže od 30 kilograma ne treba nikome, tako da uopšte ne znamo kako ćemo završiti ovu godinu, jer je i sa tovljenicima slična stvar. Ne znamo ni kada ni kome ćemo ih prodati. Takođe, moramo da prilagođavamo objekte većim svinjama, jer su oni, do sada, bili predviđeni za prasiće, što je dodatni trošak. Očekivali smo dobru prodaju, ali je sve stalo – naglašava Maljčić za Srpskainfo.

Analiza

I Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da od prodaje jagnjadi, a prije svega prasadi, farmeri ove sezone neće imati gotovo ništa.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Stojan Marinković

– U ovom periodu tradicionalno smo imali najbolju prodaju. Međutim, epidemija je učinila svoje, tako da su uzgajivači zabilježili minimalnu prodaju, zbog čega će ostati uskraćeni za značajan iznos zarade – ocjenjuje Marinković za Srpskainfo.

Dodaje da je poseban problem to što uzgajivači ne znaju šta će s prasićima koje nisu prodali.

– Ali, šta da se radi. Epidemija je potresla cijeli svijet i svi, manje ili više, trpe štetu zbog toga. Pravo stanje, odnosno, gubitke, znaćemo kad sve ovo prođe, ali već sada je jasno da su se uzgajivači našli u svojevrsnom kolapsu, kojem se prije tek nešto više od dva mjeseca nisu mogli ni nadati – ističe Marinković.

Porodični ručak

Milorad V. iz Banjaluke, koji već dvije i po decenije slavi Đurđevdan, kaže da je ovo prva slava na kojoj nije imao pečenicu.

– Da bismo bili odgovorni i ispoštovali mjere sprečavanja širenja zaraze, odlučili smo da slavu samo obilježimo. Napravili smo ručak, na kojem smo bili supruga i ja, te sin i snaha koji žive s nama u istoj kući. Zato nismo imali potrebe da pečemo prase. Ako bog da, sljedeće godine ćemo slaviti kako smo naučili, sa punom trpezom i prijateljima i rođacima za stolom – kaže naš sagovornik.

Podbacila i prodaja svježeg mesa

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača Repzblike Srpske naglašavaju da je ovog proljeća značajno podbacila i prodaja svježeg mesa.

– Ranijih godina, u vrijeme ovih slava i praznika, značajna stavka je bila i prodaja svježeg mesa. Međutim, s obzirom na to da su već preko mjesec i po zatvorene i roštiljnice i restorani u Srpskoj, domaći proizvođači su ostali uskraćeni i za zaradu koju bi ostvarili da su prodavali svježe meso, odnosno tovljene svinje – kaže predsjednik ovog saveza Stojan Marinković.