LAKTAŠI, 22. februara – Poslovni plan “Plastenička proizvodnja paradajza šansa za ostvarivanje stabilnih prihoda na malim seoskim gazdinstvima“ se realizuje u okviru projekta “Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima-RCPD“, koji se finansira iz kredita koji je Republika Srpska dobila od Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD-a).

plastenika

„Realizacijom Poslovnog plana -Plastenička proizvodnja paradajza šansa za ostvarivanje stabilnih prihoda na malim seoskim gazdinstvima, lider, odnosno Udruženje poljoprivrednih proizvođača opštine Laktaši-sekcija proizvođača povrća, će kroz narednih 5 godina uključiti preko 50 proizvođača za lokaliteta Slatine i okolnih sela zainteresovanih za proizvodnju paradajza u niskim plastenicima, kako bi se pod zajedničkim brendom i sa ujednačenim proizvodom vezali za poznate i stabilne kupce na tržištu grada Banja Luka“, rekao je Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši.

U Slatini su dodijeljeni start-up paketi (sadni materijal, sistem za navodnjavanje, prihrana i zaštitna sredstava) za 23 korisnika sa područja opštine Laktaši, od čega će 11 korisnika dobiti i plastenike (niski plastenici sa drvenom konstrukcijom u površini od 400 m2) i jednog korisnika sa područja grada Gradiška, a ukupna vrijednost projekta za BiH je 23 miliona eura, a od toga 40% ide Republici Srpskoj.

IMG_20200221_132158_resized_20200221_030257454

„Vrijednost po korisniku je oko 1.360 KM za start-up pakete, a oko 2.250 KM za plastenike“, rekao je Bojan Balaban iz Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata.

 

Opština Laktaši


Novum
Novum
Novum
Novum