GRADIŠKA, 28. maja – Na izletištu u Donjim Podradcima kod Gradiške danas je počelo Prvo dvodnevno međunarodno druženje djece sa posebnim potrebama.

djeca-

Tokom dvodnevnog druženja za djecu su obezbijeđeni bogat kuturni i umjetnički program, sportski sadržaji, te vožnje kočijama i motorima.  Druženje je organizovalo Udruženje za pomoć nedovoljno razvijenim licima iz Gradiške u saradnju sa organizacijama “Vozači i iznajmljivači velikog srca” iz Srbije, Hrvatske i Makedonije.

Predsjednik Udruženja Dragoslav Šinik rekao je da će ovo druženje posjetiti 1.700 djece sa posebnim potrebama iz 60 gradova svih republika bivše Jugoslavije. On je naveo da su za 1.300 djece iz udaljenijih gradova i za njihove roditelje obezbijedili smještaj. On je objasnio da su mnogi građani otvorili domove da prime ove porodice, jer je bilo veoma teško pronaći smještaj u zgradi sa smještajnim kapacitetom od svega 220 ležajeva.

Prema njegovim riječima, uz pomoć brojnih donatora omogućeno je da prevoz, smještaj, hrana i svi drugi sadržaji budu besplatni za sve posjetioce Prvog međunarodnog druženja djece sa posebnim potrebama. Naglasio je i da je cilj da se pokaže da ne postoje razlike kada su djeca sa posebnim potrebama u pitanju, da isto žive i oni i njihovi roditelji u Gradišci, Tuzli, Sarajevu, Beogradu i drugim mjestima.

– Mi, roditelji te djece, posebno se razumjemo i niko ne gleda na nacionalnost ili bilo koju drugu različitost – dodao je Šinik.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da je lokalna zajednica podržala organizovanje ovog međunarodnog druženja, jer pokazuje da za djecu sa posebnim potrebama i njihove roditelje ne postoje granice.

– Ovo je veliku događaj za Gradišku i Republiku Srpsku, jer u region šalje humanu i afirmativnu poruku – naglasio je Adžić.

Prvo međunarodno druženje djece sa posebnim potrebama podržali su kabinet predsjednika Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, opština Gradiška, Predsjedništvo BiH, te mnoge ustanove, preduzeća, udruženja i organizacije.

 

Blic