BANJA LUKA, 7. maja – U narednih sedam dana biće podijeljeni prskalice i rasadni materijal, koji su dio sjetvenih paketa koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbijedilo s ciljem omasovljenja proljećne poljoprivredne sjetve.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Foto: RTRS

Pomoćnik resornog ministra Miroslav Bojić rekao je da je Ministarstvo obezbijedilo 9.000 sjetvenih paketa koji sadrže sadni materijal za desetak vrsta povrća, đubrivo, kao i sredstva za pospješivanje rasta, te prskalicu.

– Preostalo je još da u pojedinim regijama podijelimo prskalice i rasad poljoprivrednih kultura koje se sade u maju – rekao je Bojić.

Bojić je naglasio da će time biti završena velika akcija Ministarstva, čiji je cilj, s obzirom na krizne okolnosti, povećati zasijane površine i domaću proizvodnju hrane.

– Očekujemo da će zahvaljujući ovoj podršci biti zasađeno oko 500 hektara više površina kada je riječ o baštenskim kulturama, te isto toliko više zasijane površine sojom, dok se očekuje i oko 3.000 hektara više zasijane površine kukuruzom – rekao je Bojić.

Cilj ovih aktivnosti, za koje je izdvojeno 2,5 miliona KM, jeste podstaći mala poljoprivredna gazdinstva, koja nisu nužno u sistemu podsticaja, kao i socijalno ugrožene kategorije, nezaposlena lica i druge socijalno osjetljive grupe stanovništva koje imaju u posjedu obradivo zemljište, da se posvete domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji.

1 KOMENTAR

Comments are closed.