LAKTAŠI, 15. juna – “Mislim često na ovo mesto”… kaže Vesna Dedić. A mi se iskreno nadamo da će ova rečenica dobiti na značaju, nakon njenog boravka u Laktašima.
35158884_2184632888435370_389469223539179520_o
Vesna Dedić je srpska književnica, novinarka, voditeljka, urednica i scenarista. Rođena je 25. decembra 1967. godine u Osijeku, a živi i radi u Beogradu. Vesnini roditelji su Branka i Dragoljub, a ima i tri godina mlađeg brata Đorđa.
Pošto je otac bio vojno lice, porodica se često selila. U Trebinju je pohađala osnovnu školu, a u Podgorici je završila gimnaziju Slobodan Škerović. Bila je najbolji đak u odeljenju i bavila se pisanjem i recitovanjem. Njen omiljeni predmet je bila književnost, a iz istorije je išla na savezna takmičenja.
U isto vreme je bežala sa časova, pušila na ekskurziji i odbijala da uči marksizam. 1986. godine se preselila u Beograd jer je želela da studira dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti. Pošto nije položila prijemni ispit, upisala je Filološki fakultet, odsek za opštu književnost i teoriju književnosti. Za ovaj smer se odlučila jer je čula da ga je završio srpski književnik Danilo Kiš. Pošto su knjige tada bile skupe, nekoliko naslova je ukrala i plašila se da će je policija zbog toga uhapsiti…

Mnogo toga još ima da se kaže o Vesni, a priliku za to Laktašani će imati , u okviru “Laktaškog ljeta”.
JU Narodna biblioteka „Veselin Masleša“ Laktaši organizuje druženje sa srpskom književnicom Vesnom Dedić, koje će biti održano 20. juna 2018. godine u 20.30 časova na Platou ispred Stare banje Laktaši.
Pored razgovora sa Dedićevom, posjetioci ove večeri imaće priliku da uživaju i u muzici Bojana Rakočevića i Nikoline Kalajdžić.
Program „Vesna Dedić- Književni portret“ ujedno je i svečano otvaranje ovogodišnje manifestacije „ Laktaško ljeto 2018.“