Nezapamćeni pomor pogodio je više od jedne trećine svih pčelinjaka u Međimurju, te je ova hrvatska županija zbog uginuća desetina miliona pčela proglasila i elementarnu nepogodu.
Pomor pčela u MeđimurjuFoto: vecernji.hr

Iako bi se zbog proglašenja elementarne nepogode moglo pomisliti da je neka prirodna katastrofa krivac za uništenje cijelih pčelinjih zajednica, istina je ipak drugačija. Pčele su otrovane.

ym-vesti@VestiYm

[HRT] Masovni pomor pčela u Međimurju http://dlvr.it/RYGlgL 

View image on Twitter
See ym-vesti's other Tweets

– Najverovatnije je u pitanju neki insekticid kojim se protivpropisno prskalo. Ne možemo ni u koga upriti prstom, ali imamo svoje sumnje. Uzorke tla, pčela, meda, ali i sa obližnjih njiva je policija poslala u Centar za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić” i uskoro bi trebalo da dobijemo njihove nalaze i saznamo šta je uzrok ovoj katastrofi – rekao je za portal Indeks Željko Trupković iz udruženja pčelara “Agacija”.

– Do sada imamo prijave od 29 pčelara. To je preko hiljadu uništenih košnica – rekao je Trupković.

Trupkovićeve pčele nisu nastradale, on je čistom srećom zatvorio svoje košnice, ali pčele njegovih kolega su nastradale.

Među prvima su stradale pčele Alojzija Friščića koji je doslovno zakopao pčele iz 25 košnica.

– Od pčelara sam postao grobar. Ovo je postalo ništa drugo nego grobarski posao. Pokopao sam 17 kanti od 15 litara punih pčela – rekao je Friščić.

Friščić vjeruje da je insekticid koji je pobio njegove pčele prskan po polju uljane repice koja se ne uzgaja za konzumaciju nego za sjeme.

Friščićev pčelinjak je uništen i trebaće mu godine da se oporavi. Već danima ovaj pčelar zakopava svoje pčele ni sam ne vjerujući šta ga je snašlo.

RTRS

1 KOMENTAR

  1. Ovo je strasno.Kolika je to steta za sve nas.Pa ta medonosna stvorenja su toliko korisna a tako mala.ja ne bih mogla da zamislim zivot bez meda ,polena ,maticne mleci a posebno anty age kreme za lice magija pcele koja me vraca u mladost.

Comments are closed.