LAKTAŠI, 04.avgusta – Posljednjih dana se u javnosti i medijima učestalo pominje priznanje koje je Skupština opštine Laktaši dodijelila Valentinu Incku, sada već davne 2003. godine. Povodom toga, Načelnik opštine Laktaši Miroslav Bojić, u cilju adekvatnog informisanja građana opštine Laktaši ali i šire javnosti, izdaje sljedeće saopštenje:

„Povodom praznika opštine Laktaši, Skupština opštine Laktaši je 2003. godine donijela odluku o proglašenju počasnog građanina opštine Laktaši, kojom je tadašnjeg ambasadora Republike Austrije, Valentina Incka proglasila počasnim građaninom opštine Laktaši.

Naime, ovo priznanje je dodijeljeno ambasadoru, kao opunomoćenom predstavniku države Austrije, i smatra se kao znak zahvalnosti za uspostavljenu izuzetnu saradnju sa Republikom Austijom.

Ambasada Austrije je pomogla brojne projekte Opštine Laktaši, a u tom periodu je značajna sredstva uložila u sanaciju Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ u Laktašima, opremanje Кomunalnog preduzeća „Budućnost“ Laktaši, kao i u izgradnju vodovoda u naselju Veliko Blaško. Zaslugom Vlade Austrije, u opštini Laktaši realizovan je projekat podrške komunalnom preduzeću za samoodrživo finansiranje i projekat u oblasti ekologije za podizanje svijesti građana za zaštitu životne sredine.

Da se tada posebno nagrađivala saradnja sa diplomatskim predstavništvima, govori i činjenica da su odbornici Skupštine opštine, na toj istoj sjednici dodijelili priznanje počasnog građanina i ambasadoru Grčke za pomoć prilikom izgradnje objekta osnovne škole i sportske dvorane u Aleksandrovcu.

Opština Laktaši kao proaktivna lokalna zajednica, od 90-ih godina pa do danas ostvaruje intenzivnu saradnju sa diplomatskim predstavništvima i misijama međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini sa jasnim ciljem, a to je privlačenja investicija i međunarodnih projekata u cilju obezbjeđenja boljeg kvaliteta života za svoje građane.

U skladu sa svim prethodno navedenim, ističemo da priznanje koje je 2003. godine dodijeljeno Valentinu Incku, predstavlja priznanje isključivo Republici Austriji sa kojom Opština Laktaši ima odličnu saradnju, a nikako pojedincu.

Svojim djelovanjem kao visoki predstavnik u BiH, a naročito nametanjem izmjena krivičnog zakona u vezi sa negiranjem genocida i zabranom veličanja „ratnih zločinaca“, Valentin Incko je podigao tenzije i dodatno zakomplikovao odnose u BiH, što je u suprotnosti sa njegovom misijom, te oštro osuđujemo sve odluke koje su bile na štetu Republike Srpske i svih naroda koji u njoj žive.“